Starptautiskajā forumā Davosā tiks apspriesta Igaunija

© AFP 2023 / Robin van Lonkhuijsen / ANP Rinda vēlēšanās
Rinda vēlēšanās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas elektroniskās balsošanas pieredze, kā uzskata Davosas Starptautiskā ekonomikas foruma rīkotāji, varētu kalpot par piemēru visai Eiropai.

RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. Davosas Starptautiskajā ekonomikas forumā, kurš tiks atklāts 23. janvārī, starp daudziem citiem jautājumiem tiks apspriesta arī Igaunijas uzkrātā elektroniskās balsošanas pieredze. Tāpat Eiropa uzskata, ka vēlētāju slieksnis ir jāpazemina līdz 16 gadiem, taču nezina, ka igauņi to jau ir izdarījuši, vēsta Sputnik Igaunija.

Gaidāms, ka šoreiz Davosas forums būs visai ass, jo tā dalībnieki, visticamāk, nebūs vienisprātis par "Eiropas atjaunošanas" problēmu atrisināšanu. Tāds ir šīs tikšanās rīkotāju diskusijas galvenais temats. Davosas forumā pirmo reizi piedalīsies Eirokomisijas prezidents Žans Klods Junkers, noslēgumā uzstāsies Francijas prezidents Emanuels Makrons. Sagaidāms, ka galvenās diskusijas notiks jautājumā par drošību un iepriekšējās "pasaules kārtības" sabrukumu.

ES karogs - Sputnik Latvija
Vācija vēlas mācīt ES cienīt tiesiskas valsts principus

Foruma programmas dokumentā sadaļā "Demokrātija un pārvalde" pieminēts, ka, saskaņā ar Eurobarometer datiem, apmēram 30% Igaunijas pilsoņu izvēlas tiešsaistes balsošanu. Kopā ar datiem, kuri liecina par neizbēgamu eiropiešu skaita samazināšanos, kuri piedalās vēlēšanās, Baltijas valsts piemērs tiek izskatīts kā pierādījums tam, ka nepieciešams ieviest jaunas, elektroniskās balsošanas formas.

Neprecizitātes un noklusēšana idejas dēļ

Kaut gan Igaunijas oficiālie dati atšķiras no foruma dokumentos minētajiem (ap 16% vēlētāju nobalsoja 2017. gada pašvaldību vēlēšanās tiešsaistē, kas sastādīja gandrīz 32% no visiem vēlēšanu dalībniekiem), autoru doma ir saprotama — elektroniskās vēlēšanas varētu palīdzēt atjaunot pilsoņu interesi par vēlēšanām vai vismaz bremzēt vēlēšanās piedalīties gribētāju skaita samazināšanos.

Tāpat Davosā tiks paziņota vēlētāju minimālā vecuma pazemināšanas ideja Eiropā līdz 16 gadiem. Kā piemērs tiek minēti veiksmīgi rezultāti Austrijā un Skotijā. Tiek apgalvots, ka jaunie vēlētāji aktīvāk piedalās vēlēšanās, nekā vecāki jaunieši. Austrija ļauj 16 gadus veciem jauniešiem balsot nacionālajās vēlēšanās, Skotija pielaida pusaudžus pie vēlēšanu urnām 2014. gadā neatkarības referendumā un parlamenta vēlēšanās. Igaunija netiek minēta vispār, kaut gan jau no 2017. gada Igaunijā balsstiesības piešķirtas jauniešiem vecumā no 16 gadiem.

Taču sākotnējā pieredze liecina, ka jaunieši savas tiesības neizmanto īpaši aktīvi. Acīmredzot šī iemesla dēļ Igaunijas piemērs netiek minēts Davosas programmas dokumentos.

Vispārējā Eiropas vēlētāju vecuma pazemināšanas idejas autori uzskata, ka Brexit referendumam Lielbritānijā, kurš nodarīja ES dziļu psiholoģisku traumu, būtu pavisam cits iznākums, ja 16 gadus veciem jauniešiem būtu bijušas balsstiesības.

Ziņu lente
0