Maķedonijas iedzīvotāji referendumā izvēlēsies jaunu valsts nosaukumu

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Pāriet pie mediju bankasProtesta akcijas Maķedonijā
Protesta akcijas Maķedonijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grieķijas un Maķedonijas seno strīdu par Grieķijas provinces vēsturisko nosaukumu, ko pēc neatkarības pasludināšanas pieņēma bijusī Dienvidslāvijas republika, galu galā izšķirs plebiscīts.

RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. Jauno valsts nosaukumu Maķedonija izvēlēsies visas tautas referendumā, informēja valsts premjerministrs Zorans Zajevs, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"Jūs redzat, ka norit pārskatāms process, mēs vēlamies nacionāli vienprātīgu risinājumu, ko galu galā pilsoņi apstiprinātu referendumā," — atzīmēja Maķedonijas premjerministrs.

Председатель Европейской комиссии Жан-Клод Юнкер - Sputnik Latvija
Junkers pastāstījis, kad gaidāma Eiropas Savienības paplašināšana

Grieķijas un Maķedonijas strīds par valsts nosaukumu rit kopš 1991. gada, kad pēc Dienvidslāvijas sabrukuma viena no tās bijušajām republikām izvēlējās sev Maķedonijas vārdu. Vēsturiskā Maķedonijas province atrodas Grieķijas teritorijā, un valsts bija sašutusi par haosu, kas veidojās šajā situācijā. Grieķija uzskata, ka republikas nosaukums ir jāmaina, un bloķē Skopjes iestāšanos ES un NATO. Atēnas neapmierina arī nosaukums, ar kādu valsts tika pieņemta ANO 1993. gadā — Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija.

Šogad gaidāma abu valstu vienošanās, kuru, pēc premjerministra Zorana Zajeva vārdiem, vēl jāapstiprina Maķedonijas iedzīvotāju referendumā.

Izstrādāti vairāki valsts jaunā nosaukuma varianti: Jaunā Maķedonijas Republika, Ziemeļmaķedonijas Republika, Augšmaķedonijas Republika, Vardara Maķedonijas Republika, un Republika Maķedonija (Skopje).

Ziņu lente
0