Latvijā aug masaliņu gadījumu skaits

© pixabayВакцинация
Вакцинация - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropā kļūst biežāki masaliņu saslimšanas gadījumi. Arī Latvija nav palikusi malā.

RĪGA, 15. janvāris — Sputnik. Patlaban Latvijā fiksēti pieci masaliņu gadījumi, vēsta rus.lsm.lv, un vēl vienā aizdomīgā gadījumā tiek gaidīti analīžu rezultāti.

Slimību profilakses un kontroles centra speciālists Jurijs Perevoščikovs paziņoja, ka divos gadījumos saslimuši bērni, kuri nav saņēmuši vakcīnas pret slimību.

Tabletes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Eiropas valstīs tiek reģistrēts masalu uzliesmojums

Aizvadītajā nedēļā pārbaudīti 13 cilvēki, taču, par laimi, lielākajā daļā šo gadījumu diagnoze nav apstiprinājusies.

Slimību profilakses un kontroles centrs turpina darbu pastiprinātā režīmā šajā jautājumā.

Masaliņas – akūta vīrusu infekcija, kam raksturīga augsta temperatūra (līdz 40,5 °C), mutes dobuma un augšējo elpceļu gļotādas iekaisums, konjunktivīts un raksturīgi plankumu veida izsitumi uz ādas, kā arī vispārēja intoksikācija.

Simptomi parasti izpaužas 10-12 dienā pēc inficēšanās. Vispirms tie atgādina saaukstēšanos – parādās iesnas, klepus un drebuļi. Acis apsarkst un kļūst jutīgas pret dienas gaismu. Kad slimība progresē, temperatūra palielinās līdz 39-41 grādam, veidojas sarkani izsitumi – vispirms uz sejas, bet pēc pāris dienām sāk izplatīties pa visu ķermeni. Pēc izslimošanas organismā veidojas imunitāte.

Vienīgā efektīvā cīņas metode šīs slimības gadījumā ir vakcinācija.

Igaunijas portāls rus.err.ee informējis, ka laikā no 2016. līdz 2017. gadam masaliņu gadījumu skaits Eiropā ir pieaudzis: piemēram, Čehijā aizpērn konstatēti 6 saslimšanas gadījumi, bet pērn – 142. Vācijā atbilstoši: 319 un 919 gadījumi. Serbija kopš 8. decembra informējusi par 486 masaliņu slimniekiem un diviem letāliem gadījumiem.

Ziņu lente
0