Latvijā uzbūvēs graudu kompleksus par 7 miljoniem eiro

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasСбор урожая на сельхозпредприятии "Пульс-Агро"
Сбор урожая на сельхозпредприятии Пульс-Агро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Latraps ieguldīs 7 miljonus eiro jaunu graudu kompleksu celtniecībā Daugavpilī un Saldū.

RĪGA, 15. janvāris — Sputnik. Daugavpilī un Saldū iecerēts uzbūvēt divus jaunus graudu apstrādes kompleksus, vēsta Grani.lv.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Latraps nodarbojas ar graudaugu apstrādi un graudu tirdzniecību. Sabiedrības ģenerāldirektors Edgars Ruža pastāstīja, ka kooperatīvs plāno ieguldīt graudu kompleksu celtniecībā 7 miljonus eiro.

Graudu kompleksa būvniecība Saldū jau ir sākusies, savukārt Daugavpilī iecerētā kompleksa būvdarbus Latraps tikai sāk. Ruža pastāstīja, ka būvdarbi noritēs vairākos posmos, un pirmo no tiem plānots pabeigt jau pirms jaunās ražas.

Уборка урожая зерновых. Архивное фото - Sputnik Latvija
Latvijas graudus izbaros lopiem

Pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2016. gada 1. jūlija līdz 2017. gada 30. jūnijam, kooperatīva Latraps apgrozījums sastādīja 185,504 miljonus eiro – par 18,9% mazāk nekā iepriekšējā gadā, un kooperatīva peļņa samazinājās par 1,8% — līdz 1,399 miljoniem eiro.

2017. gada augustā tika ziņots, ka graudaugu raža Latvijas reģionos ir labāka nekā lielākajā daļā Ukrainas un Krievijas reģionu. Tolaik fermeri cerēja ievākt 3,5 miljonus tonnu graudu. Latvijas zemnieki bija apmierināti ar ražu un vēlējās, lai augustā būtu pēc iespējas mazāk lietus, jo lauku darbi augustā ir vissvarīgākie.

Sabrukušās cerības

Taču lauksaimnieku cerībām uz skaidrām debesīm nebija lemts piepildīties. Augusta nogalē spēcīga ciklona dēļ Latgalē, lielākajā daļā Sēlijas un Vidzemes austrumu rajonos sākās stipras lietavas. Plūdu dēļ zemnieki Latgalē nepaspēja ievākt daļu kviešu, jo tehnika vienkārši nevarēja izbraukt izmirkušajos laukos. Iepriekš "Zemnieku Saeimas" vadītājs Juris Lazdiņš paziņoja, ka ražas zudumu dēļ Latvija cietusi zaudējumus 140 miljonu eiro apmērā.

Ziņu lente
0