Daugavpils pārliecinoši iet pa izmiršanas ceļu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils dzimtsarakstu nodaļa publicējusi 2017. gada katastrofisko statistiku.

RĪGA, 13. janvāris — Sputnik. 2017. gadā Daugavpilī un Daugavpils novadā jaundzimušo skaits ir divreiz mazāks nekā mirušo skaits, ziņo portāls Vesti.lv, atsaucoties uz Daugavpils pilsētas un novada dzimtsarakstu nodaļas datiem.

Valsts iestāde informē, ka aizvadītajā gadā miruši 1915 cilvēki, bet dzimuši tikai 919 bērni.  2016. gadā  Daugavpils novadā reģistrēti 933 jaundzimuši, bet viņsaulē aizgājuši 1879 cilvēki. Pašā Daugavpilī fiksēti 1250 nāves gadījumi — tas ir augstākais rādītājs iepriekšējo četru gadu laikā.

Meitene parandžā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropas demogrāfija: mainīgās pasaules scenāriji

Tāpat kā pirms gada, dzimtsarakstu nodaļā bēdīgo statistiku skaidro ar jauniešu skaita samazināšanos novadā. Gados jauni cilvēki ne vien masveidā dodas prom labi apmaksāta darba meklējumos, bet arī biežāk mirst dažādu slimību rezultātā.

Jau iepriekš vēstīts, ka Latvijas universitātes pētnieki prognozējuši Daugavpils pazušanu no valsts kartes līdz 2051. gadam. Līdz 2065. gadam Latvijas apdzīvotā teritorija samazināsies vairāk nekā divkārt — iedzīvotāji paliks Rīgas apkaimē, Zemgales centrā un Rīgas līča krastos. Vēlāk Latvija saruks līdz Rīgas un tās tuvāko piepilsētu apmēriem.

2016. gadā Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājies par 18,8 tūkstošiem cilvēku, bet 17 gadu laikā (no 2000. gada) Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājies par 700 tūkstošiem cilvēku. 2015. gadā Latvija zaudēja 17,1 tūkstoti cilvēku, 2014. gadā — 15,4 tūkstošus cilvēku.

Speciālisti uzskata, ka negatīvās demogrāfiskās dinamikas cēloņi ir emigrācija un dabiskais zudums — mirstība pārsniedz dzimstību. Latvijas iedzīvotāju skaita dabiskais pieaugums ir negatīvs kopš 1991. gada. Depopulācijas tempu ziņā Latvija iekļuvusi pirmajā desmitniekā pasaules valstu vidū, ikgadējie demogrāfiskie zaudējumi tuvojas 1% iedzīvotāju.

© Sputnik / Ekaterina StarovaCik cilvēki ir pametuši Latviju
Cik cilvēki ir pametuši Latviju - Sputnik Latvija
Cik cilvēki ir pametuši Latviju
Ziņu lente
0