Mediji: Trampam ieteica izvest daļu karaspēka no Baltijas

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasНашивка на форме военнослужащего батальона НАТО
Нашивка на форме военнослужащего батальона НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltajā namā izskatīja iespēju izvest amerikāņu karavīrus no Baltijas valstīm jauno attiecību ar Kremli kontekstā.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Baltajā namā apsprieda daļu ASV karaspēku izvešanas ideju no Austrumeiropas, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz izdevumu Daily Beast.

"Trampa vadīšanas sākumā augsta amatpersona, Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis piedāvāja izvest daļu amerikāņu karaspēka no Austrumeiropas kā iniciatīvu jaunajām attiecībām ar (Krievijas prezidentu) Vladimiru Putinu," — teikts materiālā.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps atteicies "aizsargāt no Krievijas" NATO valstis, kuras "nemaksā"

Ar šo iniciatīvu 2017. gada februārī uzstājās Trampa Stratēģiskās plānošanas palīga vietnieks Kevins Haringtons, precizē izdevums. Haringtons piedāvāja "novirzīt daļu ASV karaspēka no Krievijas robežām stratēģiskā piedāvājuma ietvaros Amerikas interešu pārstatīšanā jauno attiecību kontekstā ar Krieviju", paudis Daily Beast informācijas avots.

"Bijušais Haringtona kolēģis pateica, ka tas lūdzis par amerikāņu karaspēka izvešanu vai novirzīšanu no Baltijas valstīm… Pēc viņa sacītā, viņš izskatīja to kā žestu attiecībās ar Kremli," — raksta avīze.

Saskaņā ar politiķa ieceri, šī iniciatīva palīdzētu izvērtēt iespējas attiecību uzlabošanai ar Maskavu, skaidro izdevums. Taču pats "bijušais kolēģis uzskatīja šo ideju par bīstamu un naivu", teikts materiālā.

NATO samitā 2016. gada jūlijā tika pieņemts lēmums par četru bataljonu dislokāciju Ziemeļatlantijas alianses austrumu flangā — Polijā un Baltijas valstīs. Latvijā dislocējamo daudznacionālo bataljonu veido karavīri no Kanādas, Polijas, Itālijas, Spānijas, Slovēnijas un Albānijas. Bataljona uzturēšanai tiks atvēlēti 8,9 miljoni eiro. Maskava vairākkārt ir informējusi, ka nevēlas palielināt spriedzi attiecībās ar NATO, un uzsvērusi, ka neplāno uzbrukumus nevienai NATO valstij. Krievijas ārlietu ministrs

Sergejs Lavrovs uzskata, ka NATO ļoti labi ir informēta par to, ka Maskava neplāno nekādus uzbrukumus, taču aizbildinās ar šo ieganstu, lai izvietotu tehniku un bataljonus Krievijas robežu tuvumā. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs iepriekš informēja, ka ASV militārās klātbūtnes paplašināšanos Eiropā pie Krievijas robežām valsts uzskata par apdraudējumu un vērtē to negatīvi.

Ziņu lente
0