Elektroinstalācijas pārbaude īpašniekiem izmaksās dārgi

© Pixabay / Free-PhotosЛампочка
Лампочка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Privātmāju un atsevišķu dzīvokļu īpašniekiem reizi 10 gados ir jāuzaicina elektriķis ar siltuma uztvērēju, lai pārbaudītu elektroinstalāciju, kā arī uzstādītu dūmu detektorus.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Jau 2016. gadā pieņemtās jaunās ugunsdrošības prasības, kuras stājās spēkā pērnā gada rudenī, paredz lielas izmaksas dzīvokļu un citu privāto dzīvojamo telpu īpašniekiem, raksta avīze Latvijas Avīze.

Papildinātie noteikumi paredz, ka privātmāju un atsevišķu dzīvokļu īpašniekiem reizi 10 gados ir jāpārbauda elektroinstalācija. To var darīt tikai sertificēts elektriķis ar speciāla aprīkojuma – siltuma uztvērēja palīdzību, izsniedzot pēc pārbaudes beigām speciālu aktu.

Elektroenerģijas apakšstacija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija nodrošina sevi ar elektroenerģiju par 69%

Elektrotehniķis Aigars Pampe pastāstīja izdevumam, ka nesen veica apskati nelielā vienistabas dzīvoklī Jelgavā. Tā izmaksājusi saimniekam 50 eiro. Pēc Pampes sacītā, visticamāk, pārbaudes izmaksa sastādīs no 1,5 līdz 2 eiro par objekta platības kvadrātmetru.

Turklāt Administratīvo pārkāpumu kodeksa 179. pantā teikts, ka par ugunsdrošības prasību pārkāpumu fizisko personu sods var sastādīt no 30 līdz 280 eiro, juridiskajām personām – no 280 līdz 1400 eiro.

Ministru Kabineta noteikumi par ugunsdrošību Nr.238 pieņemti 2016. gada 19. aprīlī. Tostarp, tie satur prasību, ka dzīvesvietas īpašniekiem ir jānodrošina dabīgās ventilācijas funkcionēšana, atbrīvojot ventilācijas kanālus no tvaika nosūcējiem.

Sākot ar 2020. gadu visos dzīvokļos un mājās, ir jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem, savukārt visām privātmājām, vasarnīcām, dārza namiem un citiem vienistabas objektiem ir jābūt nodrošinātiem ar ugunsdzēšamajiem aparātiem.

Attiecībā uz elektroinstalāciju, tās kontaktu drošību pārbaude ar siltuma uztvērēju ir jāveic jau kopš 2017. gada 1. septembra.

Ziņu lente
0