Politika

Krievijas ĀM aicina EDSO reaģēt pēc Latvijas lēmuma izraidīt no valsts žurnālistus

© Foto : OSCE/Curtis BuddenEDSO
EDSO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EDSO pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Desīrs paudis bažas sakarā ar Latvijas lēmumu deportēt Krievijas valsts telekanāla korespondenti Olgu Kurlajevu.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrija aicinājusi EDSO pārstāvi mediju brīvības jautājumos Arlemu Desīru spert soļus savu pilnvaru ietvaros, lai Latvijas varasiestādes mainītu attieksmi pret žurnālistiem no Krievijas.

Desīrs paudis bažas sakarā ar Latvijas lēmumu deportēt Krievijas valsts telekanāla korespondenti Olgu Kurlajevu.

Krievijas telekanāls TVC - Sputnik Latvija
Rīgā aizturēts Krievijas telekanāla TVC producents Kurlajevs

"Atgādinu, ka EDSO dalībvalstis uzņēmušās saistības veicināt žurnālistu darbu un akreditāciju no EDSO valstīm. Brīva piekļuve informācijai un brīva informācijas plūsma starp dalībvalstīm sniedz savu ieguldījumu mediju brīvībā EDSO reģionā, tas ir svarīgs plaša drosības jēdziena elements, uz kura balstās organizācija. Tāpēc es aicinu varasietādes pārvērtēt ierobežojošos un individuālos pasākumus pret ārvalstu žurnālistiem, kuri pilda savas profesionālās saistības," — Desīrs pavēstīja vēstulē Latvijas vadībai, kas publicēta EDSO vietnē.

Iesniegumā atzīmēts, ka 2. janvārī no valsts izraidīts Olgas Kurlajevas vīrs Anatolijs, arī žurnālists. Desīrs šo jautājumu uzdeva atsevišķā sarunā ar Latvijas varasiestādēm EDSO pārstāvis atzīmēja, ka iemesli tamlīdzīgiem pasākumiem abos gadījumos ir "nepārskatāmi un joprojām neskaidri".

Kurlajevs pastāstīja, par ko viņu izdzina no Latvijas - Sputnik Latvija
Video
Kurlajevs pastāstīja, par ko viņu izdzina no Latvijas

Krievijas Ārlietu ministrijas komentārs tika publicēts Twitter tīklā, atbildot uz Desīra publikāciju sociālajā tīklā par to, ka viņu satraukusi Krievijas valsts telekanāla korespondentes Olgas Kurlajevas deportācija no Latvijas.

"Mēs ceram, ka jūs nekavējoties spersiet soļus savu pilnvaru ietvaros, lai mainītu Latvijas varasiestāžu attieksmi pret žurnālistiem no Krievijas. Ar paziņojumiem nepietiek, ļoti nepieciešamas darbības," — teikts Krievijas ĀM komentārā.

​Ceturtdien telekanāls "Rossija 24" paziņoja, ka Latvijas varasiestādes izraidījušas no valsts VGTRK korespondenti Olgu Kurlajevu, apsūdzot viņu par nacionālās drošības apdraudējumu. Kurlajevas dzīvesbiedrs, telekompānijas "TV Centr" žurnālists Anatolijs Kurlajevs arī informēja, ka Latvijas tiesībsargi viņu aizturējuši Rīgā un gatavojas izraidīt no valsts. Pēc žurnālista vārdiem, viņam parādīti dokumenti, kuros norādīts, ka viņš iekļauts persona non grata sarakstā Latvijā.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot notikušo, paziņoja, ka žurnālistu deportācija veikta uz absurdu apsūdzību pamata par "nacionālās drošības apdraudējumu". Maskava informēja, ka sagaida EDSO reakciju un konkrētas darbības sakarā ar Krievijas žurnālistu izraidīšanu no Latvijas.

Ziņu lente
0