Par iespējamo bitmonētas izstrādātāju uzskata igauņu zinātnieku

© Foto : tigerlily713Ilustratīva fotogrāfija
Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu jurists ir pārliecināts, ka noslēpumainais bimonētas izstrādātājs ar pseidonīmu Satosi Nakamoto ir jāmeklē Tartu universitātē.

RĪGA, 6. janvāris — Sputnik. Džastins Sobadži, advokāts no Losandželosas, savā pētījumā nonācis pie negaidīta slēdziena — pasaulē populārākās kriptovalūtas autors ir Tartu universitātes Kriptogrāfijas institūta zinātniskais līdzstrādnieks Helgers Lipma, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR.

Pats Lipma noliedz, ka būtu iesaistīts bitmonētas radīšanā, un lūdz neminēt viņa vārdu presē. "Es neesmu Satosi un nesaprotu, kāpēc viņš (Sobadži — red.) atradis tieši manu vārdu," — atzīmēja igauņu zinātnieks un piebilda, ka bitmonētas autors noteikti nav bijis kriptogrāfijas speciālists.

Криптовалюта биткойн - Sputnik Latvija
Pirmo reizi vairākos gados bitmonēta sākusi gadu ar cenas krišanos

Satosi Nakamoto ir cilvēka vai cilvēku grupas — bitmonētas radītāju — pseidonīms. Pēdējo reizi Satosi parādījies tīmeklī 2011. gadā, un kopš tā laika par viņu (vai viņiem) nekas nav dzirdēts. Kopš kriptovalūtas rašanās brīža veikti daudzi mēģinājumi atklāt reālo personu vai cilvēku grupu, kas slēpās aiz šī vārda, taču tie nav vainagojušies panākumiem.

Iepriekš vēstīts, ka 2017. gada nogalē bitmonēta uzstādīja vērtības rekordu, pārsniedzot 20 tūkstošus dolāru. Taču vēlāk sekoja korekcija, kuras rezultātā kriptovalūta zaudēja vairāk nekā 25% vērtības. 29. decembrī bitmonētas vērtība līdzinājās 15 tūkstošiem dolāru. Gada laikā tās cena pieaugusi 20 reizes.

Viens no pirmajiem kriptovalūtu miljardieriem, investors Kemerons Vinklvoss uzskata, ka pašreizējais bitmonētas kurss 15-20 tūkstošu dolāru līmenī nav augstākais — tā kļūšot vēl vismaz 20 reizes dārgāka un konkurēšot ar zeltu.

Tomēr citi eksperti viņam nepiekrīt. Kompānijas Bitcoin.com dibinātājs Emīls Oldenburgs paziņoja, ka bitmonētai nav perspektīvu no tirdzniecības valūtas viedokļa un atbrīvojās no savām monētām. "Varu teikt, ka ieguldījumi bitmonētā ir ekstremālākās investīcijas, kādas jūs varētu izdarīt. Cilvēki sāks iziet no bitmonētas, tiklīdz sapratīs, kā šī kriptovalūta darbojas," — viņš teica.     

Ziņu lente
0