Dzelzs lēdija: Mārgareta Tečere atteikusies vest lidmašīnā pandu

© AP Photo / Sait Serkan GurbuzPanda Vašingtonas zooloģiskajā dārzā. Foto no arhīva
Panda Vašingtonas zooloģiskajā dārzā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iespējams, Mārgareta Tečere tādējādi centusies izvairīties no asociācijām ar savu priekšgājēju Tedu Hītu, kurš atveda pandas no Ķīnas. Taču, iespējams, viņai vienkārši nepatīk pandas.

RĪGA, 29. decembris — Sputnik. Mārgareta Tečere atteikusies vest lidmašīnā pāri Atlantijas okeānam uz Vašingtonu lielo pandu. Šī informācija sniegta Lielbritānijas Nacionālā arhīva atslepenotajos dokumentos, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Blritu izdevuma The Guardian žurnālisti izteikuši pieņēmumu, ka nevēlēšanās vest līdzi pandu bija saistīta ar Tečeres vēlmi izvairīties no asociācijām ar viņas priekšgājēju Tedu Hītu (Lielbritānijas premjers no 1970.-1974.gg.). Smitsona institūts Vašingtonā lūdza Londonas zooloģisko dārzu aizlienēt pandu tēviņu Čia Čia, kuru Hīts atveda no Ķīnas 1974. gadā, lai sakrustotu ar mātīti.

Будущий премьер-министр Великобритании Тереза Мэй в Лондоне - Sputnik Latvija
Terēza Meja – jaunā Lielbritānijas premjerministre

Londonas zooloģiskā parka prezidends lords Cukermans bija sajūsmā par piedāvājumu un norādija, ka tas "demonstrēs īpašās attiecības".

Taču premjeministre uzrakstīja zīmīti "Es neņemšu (divreiz pasvītrots —red.) līdzin pandu. Pandas un politiķi ir slikta pazīme. Lords C. par pandām zina vairāk nekā es. Esmu pārliecināta, ka viņš varēs visu organizēt pats."

Nākamajā gadā Tečerei nācās palielināt Londonas zooloģiskā parka finansējumu, lai glābtu to no likvidācijas. 1982. gadā tam parādījās iespēja iegūt Ķīnas pandas mātīti, un direktors par šo iespēju bija ļoti priecīgs. Viņš atkal uzrakstīja Tečerei, vai viņa nepiekristu pieņemt no Ķīnas dāvanā pandas mātīti par prieku britu publikai — tā zooparkā reiz, iespējams, parādītos pandas mazulis. Tečere no dāvanas atteicās.

Lords Cukermans uzrakstīja Tečerei, ka "dāvinātam zirgam, tāpat kā pandai, zobus neskaita". Tečere no jauna atteicās.

Iespējams, politiskie iemesli ir sagudroti, un Tečerei vienkārši nav patikuši lēnīgie dzīvnieki, izteica pieņēmumu žurnālisti.

Ziņu lente
0