Mūžībā aizgājis kinoforuma "Arsenāls" dibinātājs Augusts Sukuts

© Из архива Госфильмофонда РоссииMūžībā aizgājis Augusts Sukuts
Mūžībā aizgājis Augusts Sukuts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Leģendārā Rīgas kinofestivāla "Arsenāls" radītājs Augusts Sukuts miris 70 gadu vecumā pēc ilgstošas slimības.

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. Režisors Augusts Sukuts, kinoforuma "Arsenāls" dibinātājs un vadītājs, miris 70 gadu vecumā.

Par to paziņoja viņa draugs, bijušais Latvijas premjers Māris Gailis. "Tikko nomira Augusts Sukuts," uzrakstīja Gailis savā Facebook lapā.

Šī gada pavasarī Rīgas Starptautiskā kinofestivāla organizatori ziņoja par Sukuta slimību un aicināja nodot asinis, lai palīdzētu viņam.

"Tikko nomiris augusts Sukuts. Leģendārā Rīgas kinofestivāla "Arsenāls" radītājs. Pēc būtības, no viņa apmetņa izgāja visa festivālu kustība bijušās PSRS plašumos. Tieši viņš atvēra logu uz Eiropu padomju kino. Vakar šeit, Rīgā, mēs ar draugiem dzērām no glāzēm, kuras tika izlaistas par godu 25. "Arsenāla" gadadienai un uzdāvinātas man jau šeit, viņa dzimtajā pilsētā. Lai ir laba atmiņa par brīnišķīgu cilvēku!" uzrakstīja Krievijas režisors-dokumentālists Vitālijs Manskis savā Facebook lapā.

Iepriekšējā gadsimta 80. gados Sukuts nofilmēja dokumentālo filmu "Balss", "Vieta zem saules" un citus darbus, bija scenārists un producents. 1986. gadā Sukuts dibināja kinoforumu "Arsenāls", kurš vēlāk pārtapa Starptautiskā kinofestivālā.

Kinokritiķis Andrejs Plahovs, kurš arī bija viens no "Arsenāla" dibinātājiem, atcerējās par pirmajām festivāla dienām, kurā piedzima Jura Podnieka zvaigzne, un par kinoforuma uzplaukuma dienām. Pēc viņa sacītā, Augusts Sukuts kļuva par pirmo festivāla producentu un menedžeru toreizējās PSRS teritorijā.

  

Ziņu lente
0