Anda Čakša: e-veselības sistēmu vaino lēnā interneta pieslēguma dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovVeselības ministre Anda Čakša
Veselības ministre Anda Čakša - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrijas komunikācija ar ģimenes ārstiem daudzos jautājumos ir sakārtota, taču problēmas rodas sarunājoties ar asociāciju, pastāstīja veselības ministre Anda Čakša.

RĪGA, 26. decembris — Sputnik. 1% sociālo iemaksu piešķiršana medicīnas finansējumam — tas ir tikai pirmais solis, paziņoja veselības ministre Anda Čakša Latvijas Radio 4 programmas "Doma laukums" intervijā.

"Nē, 1% neatrisinās visas problēmas, tādēļ mēs redzam, ka 2020. gadā būs jāmeklē jaunus finansējuma avotus," teica viņa.

Pēc Čakšas sacītā, tie var būt tikai papildus līdzekļi no valsts budžeta, un vairāk nekā 1% no sociālā nodokļa.

"Jā, ja tas teorētiski nonāk veselības aprūpē. Ja mēs paskatīsimies uz Igauniju vai uz Lietuvu, tur 9% vai 12% no sociālās iemaksas aiziet veselības aprūpei," uzsvēra ministre.

Tāpat Čakša paskaidroja savu viedokli par komunikāciju ar ģimenes ārstiem: ar pašiem ārstiem tā ir sakārtota, taču pastāv problēmas, kontaktējot ar asociāciju.

Ārsts - Sputnik Latvija
Apmēram 150 ģimenes ārsti nav noslēguši līgumus ar e-veselības sistēmu

"Tās problēmas, ar kurām atnāca ģimenes ārsti, mēs ņēmām un sākām risināt. Un es teiktu, ka 80% šo problēmu mēs zināmā mērā kopīgiem spēkiem atrisinājām vai nonācām pie vienošanās. Dažas vēl ir palikušas, vai arī nav sasniegta vienošanās,  kā mēs varētu virzīties tālāk, taču, kad mēs risinām problēmas individuāli, piemēram, ar e-veselību saistītas problēmas, mēs redzējām, ka ir jābūt komandai, kura ļoti skaidri strādā ar ģimenes ārstiem, lai tiem palīdzētu. Vai pēc kvalitātes kritērijiem — darba grupā mēs redzam, ka panākam vienošanos, taču kad mēs uzstājamies publiski, kaut kā tas vienmēr mainās. Un publiski izsakās tikai asociācija," paziņoja ministre.

Pēc viņas sacītā, tas attiecas arī uz ģimenes ārstu darba kvalitātes prasībām.

"Ja nemaldos, bija sešas darba grupas, kur mēs to visu apspriedām, apstrādājām un iesniedzām jau kā Ministru Kabineta noteikumu projektu. Un pēc tam teikt, ka tas netika apspriests, — tas man nav diez ko saprotami."

Čakša komentēja arī e-veselības sistēmu, kura izraisa daudzus strīdus.

"Es visu laiku saku, ka tehniski tas ir ļoti sarežģīts projekts, un visu gadu mēs strādājam, lai tas tiktu uzlabots, un tehniski mēs uzturēsim to, lai tas viss strādātu labi. Taču tas, ka būs vēl kaut kādi traucējumi — tas ir pašsaprotami, jo šobrīd pēdējā brīdī pieslēdzas ļoti daudz ārstu, viņiem ir jāpalīdz. Un ne vienmēr pie vainas ir pati e-veselība kā portāls.

Jāsaprot, ka tie var būt pašlaik gan lēns interneta pieslēgums, veci datori, vēl kaut kas — visā vaino portālu. Mēs to saprotam, tādēļ ļoti mierīgi strādājam ar katru problēmu."    

Ziņu lente
0