Politika

ASV ielūdz Latviju apmeklēt pieņemšanu, lai pateiktos par Jeruzalemi

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Иерусалиме
Ситуация в Иерусалиме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV ielūgušas 65 valstis, kas neatbalstīja ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūciju par Jeruzalemes statusu, lai pateiktos par draudzību.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. ASV pārstāve ANO Nikija Heilija uzaicinājusi apmeklēt pieņemšanu 65 valstis, kas balsoja pret vai atturējās balsojumā par ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūciju Jeruzalemes jautājumā, vēsta Lsm.lv

Iepriekš vēstījām, ka ANO Ģenerālā Asambleja 21. decembrī ar balsu vairākumu apstiprināja rezolūciju pret ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Jeruzāleme - Sputnik Latvija
ANO Ģenerālā Asambleja atteikusies atzīt Jeruzālemi par Izraēlas galvaspilsētu

Pret rezolūciju iebilda 9 valstis, dokumentu atbalstīja 128 valstis, ieskaitot Krieviju, kā arī lielākā daļa Eiropas, Latīņamerikas, arābu un islāma pasaules valstis. 35 valstis balsojumā atturējās, tostarp vairākas ES dalībvalstis, kuru vidū bija Ungārija, Latvija, Polija, Rumānija un Čehija. Atturējās arī Austrālija, Argentīna, Kanāda un Meksika.

ANO sastāvā ir 193 suverēnas valstis, taču savu viedokli pauda 172. Balsojumā nepiedalījās Centrālāfrikas Republika, Kongo Demokrātiskā Republika, Zambija, Svazilenda, Mjanma, kā arī četras pēcpadomju valstis – Gruzija, Moldova, Turkmenistāna un Ukraina. Šīs valstis arī uzaicinātas apmeklēt pieņemšanu. 

Heilija savā lapā Twitter publicēja 65 valstu sarakstu, kuras atturējās, balsoja pret vai nebalsoja vispār. Politiķe pateicās šīm valstīm par to, ka tās nav devušās pa ANO bezatbildīgo ceļu.

6. decembrī Tramps pasludināja, ka Jeruzaleme tiek atzīta par Izraēlas galvaspilsētu un parakstīja dokumentu par ASV vēstniecības pārcelšanu no Telavivas uz Jeruzalemi. 

Pasaule ļoti negatīvi reaģēja uz ASV vadītāja lēmumu.

Latvijas ĀM pavēstīja, ka savu pārstāvniecību pārvest neplāno, bet lēmumu par Jeruzalemes statusu iespējams pieņemt tikai pēc Palestīnas un Izraēlas pārrunām, ievērojot abu pušu intereses.

Izraēla uzskata Jeruzalemi par savu "vienoto un nedalāmo" galvaspilsētu, ieskaitot tās austrumu rajonus un vēsturisko centru, ko valsts atņēma Jordānijai 1967. gadā Sešu dienu kara laikā.

Ziņu lente
0