ES pieprasa PTO sodīt Krieviju par cūkgaļas importa ierobežojumiem

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasCūkas
Cūkas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija atcēlusi fitosanitāro apsvērumu dēļ ieviestos cūkgaļas importa ierobežojumus no ES, taču piegādes nav atsākušās, jo cūkkopības produkcija iekļauta pārtikas embargo ietvaros aizliegto produktu sarakstos.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Eiropas Savienība cenšas panākt tirdzniecisko sankciju attiecināšanu uz Krieviju 1,39 miljardu eiro apmērā, ņemot vērā cūkgaļas importa ierobežojumus, vēsta RT.

Eiropas Savienība iecerējusi 3. janvārī iesniegt sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) strīdu izšķiršanas iestādē. Iesniegumā norādīts, ka Krievija nav izpildījusi PTO šķīrējtiesas lēmumu, kas atzina: Krievijas ieviestie cūkgaļas importa ierobežojumi neatbilst valsts saistībām tirdzniecības organizācijas ietvaros. Sankciju summa pielīdzīnāta cūkgaļas importa apjomam, kas tika ievests Krievijā pirms ierobežojumu ieviešanas, tas ir, par 2013. gadu. Soda nauda var pieaugt par 15% ik gadus, ja KF neatcels ierobežojumus.

Saldēta gaļa - Sputnik Latvija
Eiropas Komisija lūdz Krieviju izslēgt cūkgaļu no pārtikas embargo saraksta

2014. gada janvāri Krievijas lauksaimniecības produkcijas kontroles iestāde Rosseļhoznadzor aizliedza cūkkopības produkcijas piegādes Krievijā no ES valstim līdz Eiropas komisijas drošības garantiju saņemšanai. Lēmums tika pieņemts pēc Āfrikas cūku mēra (ĀCM) konstatācijas Baltijas valstīs. ES šo ierobežojumu nosauca par neproporcionālu un nosūtīja pieprasījumu PTO ar lūgumu izveidot ekspertu grupu strīda izšķiršanai.

2016. gada augustā PTO šķīrējtiesneši atbalstīja ES prasību un atzina, ka liela daļa KF ieviesto ierobežojumu neatbilst PTO sanitāro un fitosanitāro pasākumu pielietošanas līgumam. Septembrī KF iesniedza apelāciju, ņemot vērā ĀCM izplatīšanos Baltijas valstīs un Polijā, kā arī neefektīvos pasākumus, ko ES dienesti veic slimības perēkļu likvidācijai. 2014. gada februārī PTO noraidīja Krievijas apelāciju.

Vienlaikus Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrija norādīja, ka PTO apelācijas iestādes lēmums Krievijas un ES strīdā neļaus atsākt cūkgaļas ievešanu Krievijā no ES, jo tās imports ir aizliegts ES sankciju atbildes pasākumu ietvaros.

Oktobra nogalē Krievija paplašināja pārtikas embargo sarakstu un aizliedza dzīvu cūku un subproduktu ievešanu no ES, ASV, Kanādas un vairākām citām valstī. Lausaimniecības produktu, izejvielu un pārtikas produktu sarakstā, kuru ievešana Krievijā aizliegta, iekļautas dzīvas cūkas, kā arī virkne lauksaimniecības dzīvnieku subproduktu un tauku.

Ziņu lente
0