Gribu kļūt par piloti: kā iemācīties lidot un cik tas maksā

© Sputnik / Sergey MelkonovairBaltic Training lidojumu simulators
airBaltic Training lidojumu simulators - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviokompānija airBaltic sarīkoja jaunās Pilotu akadēmijas atvērto durvju dienu, kur visiem interesentiem stāstīja par to, kā iegūt vienu no pieprasītākajiem profesijām un cik tas maksā.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Netālu no starptautiskās lidostas Rīga ēkā Nr. 6 Pilotu ielā notika mācību programmas "airBaltic Training Pilotu akadēmijas" prezentācija. Akadēmija pagaidām pieder pie profesionālās apmācības sistēmu kategorijas, bet airBaltic vienojas par sadarbību ar Rīgas tehnisko universitāti (RTU) un citām augstskolām, kur ir speciālas lidošanas programmas.

Apmeklēt atvērto durvju diena Pilotu iela atnākuši tik daudz interesentu, ka cilvēki ne tikai aizņēma visas sēdvietas, bet arī stāvēja rindās pie sienām.

Ceļamies augšā

Pat ēka Pilotu ielā ir uzmanības vērtā. Šeit jau vairākus gadus darbojas pēc Eiropas standartiem unikāls Boeing 737 simulators, ar kura palīdzību tiek apmācīti un paaugstina kvalifikāciju piloti no visas pasaules — no Krievijas līdz Latīņamerikas. Rinda lai tiktu pie simulatora ir gandrīz sešus mēnešus ilga, un  katra aparāta darba laika stunda ir aizņemta septiņas dienas nedēļā. Tikai pēdējos piecus gadus simulators ir nostrādājis 30 tūkstošus stundas.

© Sputnik / Sergey MelkonovairBaltic Training lidojumu simulators Boeing 737
Полетный симулятор Boeing 737 в airBaltic Training - Sputnik Latvija
airBaltic Training lidojumu simulators Boeing 737

Programmas prezentācijas laikā palidot ar šo lidojumu simulatoru varēja gandrīz ikviens interesents. Lai gan skaidrs, ka viesi ieradušies nevis izklaidēties, bet, lai saņemtu informāciju par apmācības perspektīvām.

© Sputnik / Sergey MelkonovŽurnālisti izmēģina sevi pilotu lomā
Журналисты пробуют себя в роли пилотов - Sputnik Latvija
Žurnālisti izmēģina sevi pilotu lomā

AirBaltic valdes priekšsēdētājs Martins Gauss pastāstīja, ka jaunā programma ir lieliska iespēja visiem, kas grib uzsākt karjeru aviācijas sistēmā, divu gadu laikā saņēmot jaunu profesiju.

Aviokompānija airBaltic, Bombardier DHC8-Q400 - Sputnik Latvija
Aviokompānija airBaltic sāk lidojumus uz Abū Dabī

"Kompānija airBaltic arī agrāk nodarbojas ar apmācību, piemēram, simulātorā Boeing 737, kā arī sniedza teorētiskās zināšanas. Taču pirms kāda laika mēs esam izstrādājuši īpašu sagatavošanas sistēmu un noformēja to pēc visiem profesionālās izglītības noteikumiem. Pēc būtības tā ir unikāla programma, iepriekš Baltijā tādas nebija. Mēs piedāvājam augsta līmeņa pilotu apmācību, un tieši tādēļ, lai pēc tam viņi varētu garantēti iekārtoties airBaltic," — skaidroja Gauss.

Pieprasīta profesija

Martins Gauss uzsvēra, ka nešaubās par jaunās programmas popularitāti, kurai jau tiek saņemti pieteikumi, jo uzņemšana pirmajā studiju gadā noslēgsies 8. janvārī.

© Sputnik / Sergey MelkonovAviokompānijas airBaltic treniņu centrs
Тренировочный центр авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Aviokompānijas airBaltic treniņu centrs

Tuvākajos piecos gados kompānija airBaltic plāno pieņemt darbā vairāk nekā tūkstoti pilotu. Izrādās, ka šī profesija ir viena no pasaulē pieprasītākajiem un labu pilotu ir ļoti maz — daudzas lielas kompānijas visā pasaulē meklē profesionāļus. Lai nemeklētu pilotus citās valstīs, kompānija airBaltic, nolēma iemācīt savus dzimtenē.

Mācīšanās nav lēta — divi gadi teorijas un prakses izmaksās 69 tūkstošus eiro. Taču, kā pastāstīja airBaltic vecākais viceprezidents Pauls Cālītis, kursantam patstāvīgi jāiemaksā aptuveni 10% no summas, pārējo var paņemt bankā kā aizdevumu ar pazeminātu procentu likmi.

Turklāt kursants sāks atmaksāt kredītu tikai pēc tam, kad dabūs darbu un saņems algu, no kura banka pakāpeniski norakstīs aizņēmuma summu.

Boeing 737-36Q, AirBaltic - Sputnik Latvija
Satiksmes ministrija neizslēdz pilnīgas airBaltic privatizācijas

Cālītis norādīs, ka bankas nebaidīsies dot kursantiem kredītu, jo kā garants uzstāsies valsts uzņēmums, kurš nodarbinās jaunieti. Vārdu sakot, jaunā pilota vidējā alga apmēram 3 tūkstoši 500 eiro mēnesī.
"Pieņemam visus sākot ar 18 gadiem, bet augšējās robežas nav — līdz pat 40. Vienīgie nosacījumi — vajadzīgs diploms par vidējo izglītību, teicamas angļu valodas zināšanas un laba veselība. Programma ietver teoriju (no lidmašīnas uzbūves, pilotēšanas noteikumiem un normatīviem aktiem līdz meteoroloģijas un medicīniskās palīdzības pamatiem) un praksi, ko kursanti izies tai skaitā Liepājā," — stāstīja Cālītis.

Zālē sapulcējās daudz jauniešu, daži pat atnākuši ar vecākiem. Piemēram, Toms Kaidakovs šogad pabeidza skolu Jelgavā un nākamvasar plāno iestāties augstskolā, uz prezentāciju viņš ieradās kopā ar tēvu Dmitriju, kurš pastāstīja, ka dēls jau sen sapņo kļūt par pilotu.

© Sputnik / Sergey MelkonovTēvs un dēls Kaidakovi apsver dažādas iespējas pilotu studijām
Отец и сын Кайдаковы рассматривают различные варианты на обучение пилота - Sputnik Latvija
Tēvs un dēls Kaidakovi apsver dažādas iespējas pilotu studijām

"To jau vairākus gadus grib kļūt par pilotu. Bet mēs vienprātīgi nolēmām, ka pirmkārt jāsaņem "zemes" augstākā izglītība, bet otra varētu arī būt pilota profesija. Tad dzīvē viņš sevi jutīs stabilāk. Tagad viņš domā iestāties RTU. Taču galvenā problēma — tas, protams, atrast naudu airBaltic programmai. Sešdesmit deviņi tūkstoši eiro — tas, no vienas puses, ir daudz, bet Eiropā viss sākas no 100 tūkstošiem, turklāt Krievijā ir aptuveni tikpat. Tikai Krievijā tu mācies un iegūsti uzreiz pilnvērtīgu augstāko izglītību — inženiera-pilota profesiju. Vārdu sakot, mēs tagad skatāmies apkārt, rēķinam, izdarām secinājumus. Bet par to, ka dēls saistīs savu nākotni ar debesīm, neviens nešaubās," — saka Dmitrijs.

Debesis, lidmašīna, meitene

Starp tiem, kuri interesējās par jauno programmu, bija arī daiļa dzimuma pārstāves. Turklāt nebaidās! Tomēr, izrādās, ka airBaltic jau ir savas pilotes. Viena no tām ir Marina Fadeječeva — kaut gan viņa ir no Igaunijas, bet sen jau darbojas Latvijā, pareizāk, debesīs virs Baltijas. Turklāt viņa jau vairākus gadus ir kapteine — vecākā kabīnē.

Взлет самолета Boeing 737-36Q авиакомпании AirBaltic из аэропорта Рига - Sputnik Latvija
airBaltic tika atzīta par gada labāko reģionālo aviokompāniju

Marina pastāstīja, ka pilota profesija ir vienādi sarežģīta gan vīriešiem gan sievietēm, bet tiem, kas mīl debesis, nevajadzētu šaubīties par sevi.

"Kad nolēmu kļūt par pilotu, airBaltic vēl nebija tādus kursus. Esmu mācījusies Igaunijā, kur ieguvusi komercsabiedrības pilota licenci, bet tad pārgāju uz airBaltic. Latvijā tikai paaugstināju kvalifikāciju — darbam uz citiem lidmašīnu tipiem. Un nevienu dienu neesmu vīlusies šajā profesijā! Jā, protams, sieviešu-pilotu ir mazāk nekā vīriešu, bet es nedomāju, ka tā ir vīriešu profesija.

© Sputnik / Sergey MelkonovMarina Fadeječeva - gaisa kuģa komandiere, aviokompānijas airBaltic pilote.
Марина Фадеечева - командир воздушного судна, пилот авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Marina Fadeječeva - gaisa kuģa komandiere, aviokompānijas airBaltic pilote.

Fiziskā slodze lidojuma laikā ir vienāda visiem. Un kad grafiks ir neregulārs, piemēram, izkrīt nakts lidojumus pēc dienas reisa — tas ir sarežģīti, bet arī pie tā pierod. Turklāt mums nav lidojumus pāri okeānam  — tikai pa Eiropu, vidēji trīs stundas.

Tāpēc, ja meitenes nezina, vai ir vērts izvēlēties šo profesiju, uzskatot, ka netiks galā, tad lai ne mirkli nešaubās sevī," — rezumēja Fadeječeva.

Ziņu lente
0