Deputāti vēlas paslēpt cigaretes no Latvijas iedzīvotājiem

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasCigarešu pārdošana. Foto no arhīva
Cigarešu pārdošana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas komisija atkal izskatīja priekšlikumu aizliegt atklātu cigarešu pārdošanu, un atrada tajā trūkumus, kas iepriecināja VID un tirgotājus un apbēdināja mediķus.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Saeimas sociālo lietu komisijā diskutēja par priekšlikumu padarīt cigarešu pārdošanu veikalos neredzamu, ziņo portāls Skaties.lv.

Klātesošie mediķi iestājušies par pilnīgu aizliegumu pārdot cigaretes veikalos, bet Valsts ieņēmumu dienests (VID) un tirgotāji paziņojuši, ka ierobežojumi sekmēs melnā tirgus uzplaukumu.

"Nevēlos, ka Latvijas cilvēkiem nogriež kājas"

Grozījumi likumā par tabakas izstrādājumu apriti paredz, ka prece vairs nedrīkstēs būt redzama — tirgotājiem nāksies domāt par necaurspīdīgo stendu izveidošanu, bet pircēji varēs izvēlēties cigaretes saskaņā ar cenrādi.

Degvielas uzpildes stacijas iekārta - Sputnik Latvija
Saeima atbalstījusi degvielas, alkohola un cigarešu akcīzes pieaugumu

Radikālākie veselības aprūpes nozares pārstāvji nav apmierināti pat ar šo rezultātu.

"Mans mērķis nav viņas izņemt no viena vai otra plaukta, mans mērķis nav aizliegt telpā, ārpusē, iekšpusē, pie durvīm, vai 10 metrus no durvīm. Mans mērķis ir, lai Latvijā nesmēķētu. Es vienkārši nevēlos, ka Latvijas cilvēkiem katru gadu nogriež 1000 kāju," — norādīja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Saeimas deputāts Hosams Abu-Meri uzsvēra, ka likuma grozījumi paredzēti, lai uzlabotu iedzīvotāju veselību, bet valsts ietaupīs miljoniem, kas ik gadu tiek tērēti onkoloģisko slimību ārstēšanai.

"Mēs zvejojam šīs zivis, bet šobrīd mums tiek atņemta makšķere"

Latvijas Tirgotāju asociācija norāda, ka šo pasākumu dēļ pieaugs tirdzniecība ar kontrabandas cigaretēm.

Latvijas Banka - Sputnik Latvija
Uldis Rutkaste: esam zaudējuši nodokļu reformas mērķi

"Mēs negribam, lai valsts uzaudzē atkal nelegālo tirgu. Tas gāja lejā, bet gāja lejā nevis tāpēc, ka Dievs kaut ko tur debesīs, bet tāpēc, ka ir bijuši šie te ierobežojumi, kas ir loģiski. Bet nebija ierobežojumi legālām tirdzniecības vietām, kuras jau tāpat samazinās," — norāda asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs.

VID arī paziņoja, ka grozījumi var radīt zaudējumus līdz pat 25 miljoniem eiro nesaņemto nodokļu veidā.

"Cigarešu, legālo, jebkāda veida ierobežojumi uzreiz ietekmē patērētāja vēlmi vērsties un meklēt lētākas cigaretes, kas ir divas, trīs reizes lētākas. Es aicinu deputātus ņemt vērā to, ka no katras pārdotās cigarešu paciņas valsts budžetā nonāk vismaz divi eiro. Mēs zvejojam šīs zivis, bet šobrīd tiek atņemta mums makšķere, " — norādīja VID Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe.

"Bērniem līdz 18 gadiem te nav ko darīt!"

Saeimas komisija izstrādā šos grozījumus jau divus gadus. Bet katrā sēdē tiek konstatēti kādi trūkumi, šoreiz, piemēram, atklājies, ka šīs likums tiks piemērots arī specializētajiem tabakas veikaliem.

Degvielas uzpildes stacija - Sputnik Latvija
Lietuvā nākamgad pieaugs degvielas un cigarešu cenas

"Igaunijā specializētiem veikaliem ir speciāli noteikumi. Manā veikalā ir uzrakstīts: bērniem līdz 18 gadiem te nav ko darīt! Un tur neviena nav. Tur nāk, starp citu, puse Saeimas, puse Rīgas domes, lai nopirktu normālus, labus cigārus, dārgu tabaku," — sacīja specializētā tabakas veikala vadītājs Romāns Justs.

Komisija gandrīz vienbalsīgi piekrita, ka specializētos veikalos slēpt preci nenāksies. Taču, kas notiks, piemēram, ar veikaliem lidostā, kur nepilngadīgie bez pieaugušajiem pat nevar nokļūt, — kamēr nav noskaidrots.

Likuma grozījumus plānots pieņemt nākamā gada laikā.

Ziņu lente
0