Politika

Ventspils Krievu biedrība iebilst pret pāreju pie izglītības latviešu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovAkcija krievu skolu atbalstam Rīgā
Akcija krievu skolu atbalstam Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils Krievu biedrība sagatavojusi deklarāciju, kurā iebilst pret pāreju pie izglītības tikai latviešu valodā Latvijas skolās.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Ventspils Krievu biedrība aicina politiķus saglabāt izglītību krievu valodu Latvijas izglītībā, ziņo Mixnews. Biedrības viedoklis pausts deklarācijā un atklātā vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei, Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim. 

Deklarācijas autori uzstājas pret pilnīgu parēju uz izglītību latviešu valodā, taču atbalsta valsts valodas intensīvas mācības mazākumtautību skolās.

Ventspils Krievu biedrība iestājas pret jebkuru nepamatotu izglītības modeļu uzspiešanu un ieviešanu izglītības sistēmā, kas samazina skolnieku iespējas un pasliktina izglītības kvalitāti.

"Jebkuriem lēmumiem par izglītības sistēmas izmaiņām jātiek pieņemtiem, tikai balstoties uz padziļinātām un vispusīgām psiholoģiski pedagoģiskām ekspertīzēm," — uzsvērts dokumentā.

Autori aicina arī ņemt vērā pedagogu, sabiedrības, krievvalodīgo bērnu un viņu vecāku domas.

Акция в защиту русских школ в Риге 14 декабря 2017 года - Sputnik Latvija
Rīgā aizritējusi akcija krievu skolu atbalstam

Parakstu vākšana un deklarācijas sabiedriskā apspriešana sākās pavasarī, kad to apstiprināja Ventspils Krievu biedrības valde. Deklarāciju parakstījuši 338 Ventspils un Ventspils novada iedzīvotāji.

Mērs arī iebilst

Iepriekš Ventspils mērs Aivars Lembergs uzstājas pret bilingvālas apmācības atcelšanu, jo šāds solis negatīvi ietekmēs iespējas piesaistīt strādniekus no trešajām valstīm.

Viņaprāt, kamēr Ventspilī ir krievvalodīgie bērnudārzi un skolas, pilsēta varētu uzaicināt augsti kvalificētus speciālistus ar ģimenēm, piemēram, no Ukrainas. Pretējā gadījumā šie cilvēki aizbrauks uz citām valstīm.

"Es par to jau teicu: "Nesteidzieties." Te nevar skatīties tikai uz valodu, jo būtība nav tajā. Būtība ir cilvēku resursos, jo tikai cilvēks radīs pievienoto vērtību, neko citu viņš nerada. Nē, neviens neuzklausīja," — teica Lembergs.

Oktobra sākumā valdošā koalīcija atbalstīja izglītības reformas koncepciju, kas paredzēja pakāpenisku pāreju pie mācībām latviešu valodā. Saskaņā ar ieceri, no 2020./21. mācību gada visi vispārizglītojošie priekšmeti vidusskolās tiks pasniegti tikai latviešu valodā, pie tam mazākumtautību skolās tiks saglabāta iespēja apgūt dzimto valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītos priekšmetus. Reformu iecerēts īstenot līdz 2021./22. mācību gadam.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs: skolu pāreja uz latviešu valodu atbiedēs ukraiņu viesstrādniekus

Plānoto skolu reformu Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji vērtē negatīvi. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākās parakstu vākšana par krievu valodas saglabāšanu kā mācību valodu skolās. Viena no petīcijām jau savākusi vairāk nekā 13 tūkstošus  Krievu skolu aizstāvji jau organizējuši vairākas protesta akcijas, turklāt iecerējuši sarīkot referendumu par mazākumtautību skolu autonomiju.

Patlaban valstī darbojas 313 vidusskolas un 22 vakarskolas. Pēc IZM datiem, 107 skolās pastāv bilingvālās mācību programmas, 99 no tām mācībās tiek izmantota krievu valoda.

Ziņu lente
0