Saakašvili atbalstītāji centās ieņemt ēku Kijevas centrā

© REUTERS/Valentyn OgirenkoSaakašvili atbalstītāji centās ieņemt ēku Kijevas centrā
Saakašvili atbalstītāji centās ieņemt ēku Kijevas centrā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā trīsdesmit cilvēku cieta svētdien Oktobra pils ieņemšanas laikā Kijevā – bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili atbalstītāji gribēja ēkā iekārtot koordinācijas centru.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Bijušā Gruzijas prezidenta un bijušā Odesas apgabala gubernatora Mihaila Saakašvili atbalstītāji svētdienas vakarā centās ar spēku ieņemt Oktobra pili, vienu no Kijevas lielākajām teātru zālēm, lai iekārtotu tur savu koordinācijas centru.

Kopš 17. oktobra Saakašvili katru svētdienu sarīko pie Augstākās Radas un Kijevas centrā akcijas un sanāksmes, kurās pulcējas viņa atbalstītāji un esošās varas pretinieki. Šosvētdien, pēc policijas datiem, apmēram 2 tūkstoši cilvēku izgāja mierīgā maršā uz Neatkarības laukumu, kur sarīkoja sanāksmi par prezidenta Porošenko impīčmentu.

Mihails Saakašvili - Sputnik Latvija
Saakašvili piedāvā Porošenko izlīgt mieru

Uzstājoties mītiņā, Saakašvili aicināja savus atbalstītājus doties pie Oktobra pils Kijevas centrā, kur "tiks organizēts protestējošo koordinācijas padomes darbs". Protestētāji centās iekļūt ēkā, taču centrālo ieeju bloķēja policija un Nacionālā gvarde. Notika neliela sadursme.

Atkārtota mēģinājuma laikā aktīvisti salauza ieejas durvis, un daži no viņiem, pārvarot Nacionālās gvardes pretošanos, kura iebarikadējās ēkas telpās, iekļuva ēkā. Tiesībsargi pielietoja ugunsdzēšamos aparātus, kuru pulveris tika gan Nacionālajai gvardei, gan protestētājiem. Ieņemšanas mēģinājums bija neveiksmīgs, spēkvienības nostājās ciešā barikādē pie ieejas un nobloķēja piekļuvi ēkai.

Tikmēr pils aktu zālē norisinājās džeza koncerts. Administrācija pabrīdināja skatītājus par ārpusē notiekošo un piedāvāja gribētājiem atstāt koncertu. Taču lielākā daļa skatītāju palika zālē, pēc koncerta viņus izveda laukā pa rezerves izeju. Saskaņā ar policijas datiem, skatītāju vidū bija daudz bērnu, tādēļ spēkvienības lūdza protestētājus neuzsākt spēka pielietošanu.

Kad situācija kļuva karstāka, Saakašvili sāka aicināt savus atbalstītājus rīkoties mierīgi, un vēlāk vispār vērsās ar aicinājumu aiziet, ko viņi arī izdarīja, atgriežoties pie Augstākās Radas, kur atrodas viņu telšu pilsētiņa. Jau pie Radas Saakašvili apgalvoja, ka nemudināja nevienu ieņemt pili, un nosauca to par tiesībsargu provokāciju.

Ukrainas IeM vadītāja padomnieks Zorjans Škirjaks paziņoja, ka Oktobra pils ieņemšanas mēģinājuma rezultātā cieta vairāk nekā 30 tiesībsargu. Izmeklētāji uzsāka divas krimināllietas — saskaņā ar Ukrainas Kriminālkodeksa pantiem par "mēģinājumu ieņemt valsts vai sabiedrības ēku vai celtni" un "draudi vai vardarbība attiecībā pret tiesībsargājošajām iestādēm", jo policistu un Nacionālās gvardes cīnītāju vidū ir cietušie.    

Ziņu lente
0