Eurostat aprēķināja Eiropas reģionu turīgumu

© Foto : pixabayEiropa
Eiropa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas reģionu karte pēc IKP uz iedzīvotāju ļauj uzskatāmi ieraudzīt atšķirību starp Rietumeiropu un Austrumeiropu, starp Itālijas ziemeļiem un dienvidiem, kā arī – starp Latviju un tās kaimiņiem.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Eiropas Savienības Statistikas dienests Eurostat izveidoja karti, kurā var apskatīt katra atsevišķa ES valstu reģiona IKP.

IKP daudzums uz iedzīvotāju atzīmēts ar krāsām: tumši zils — visaugstākais, koši oranžs — pats zemākais.

Pirmais, kas redzams kartē — Eiropas turīgums nedala līnija "rietumi-austrumi". Dažādu nokrāsu zilā līnija nolaižas no Skandināvijas, paķerot Vācijas rietumus, Beļģiju, Nīderlandi un pārtrūkst uzreiz aiz Romas, nosacītajā robežā starp Itālijas ziemeļiem un dienvidiem.

© EurostatEiropas IKP pēc reģioniem
ВВП Европы по регионам - Sputnik Latvija
Eiropas IKP pēc reģioniem

Viss, kas atrodas uz austrumiem, iekrāsots oranžās krāsas nokrāsās, ar retām gaišzilām saliņām apkārt galvaspilsētām. Viss, kas atrodas uz rietumiem, veido palagu no drānām, kurā trūcīgi reģioni atrodas kaimiņos ar bagātiem.

Ilgāka kartes pētīšana ļauj izdarīt daudz interesantu atklājumu. Piemēram, pamanīt, ka gandrīz trīsdesmit gadu laikā kopš Berlīnes mūra krišanas bijusī Austrumvācija tā arī nav spējusi panākt Rietumus. Vai arī atklāt Spānijas ziemeļaustrumos tumši zilu Katalonijas stūrīti, un no jauna paraudzīties uz Katalonijas neatkarības problēmu.

© EurostatEiropas IKP pēc reģioniem
ВВП Европы по регионам - Sputnik Latvija
Eiropas IKP pēc reģioniem

Baltijas valstu karte arī ļauj izdarīt dažus secinājumus. Kā arī visā Austrumeiropā, galvaspilsētas tajā var atrast, pat nezinot ģeogrāfiju — viņas ir viszilākās, visbagātākās. (Pamēģiniet, vadoties pēc šī paša principa, atrast kartē Berlīni vai Romu — nekas nesanāks).

Taču, ja Igaunijā un Lietuvā zilās saliņas ir lielas — Tallinas un Viļņas reģioni attiecīgi, tad Latvijā tā ir pavisam maziņa. Rīgas bagātība neizplatās pat uz tai apkārt esošo Rīgas reģionu.

Tāpat atzīmēsim, ka Lietuvā ir divi gaiši plankumi — ap Kauņu un Klaipēdu, savukārt liels Latvijas gabals ir iekrāsots koši oranžā krāsā. Un jau atkal, jebkurš divnieku karalis uzminēs, ka tā ir Latgale.    

Ziņu lente
0