Produkti un pakalpojumi kļuvuši dārgāki, atpūta – lētāka

© Pixabay / jarmolukBankas karte
Bankas karte - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patērētāju cenas Latvijā gada laikā palielinājušās par 2,7%: dārgāki ir kļuvuši pārtikas produkti, bezalkoholiskie dzērieni, transporta pakalpojumi un medicīna, toties atpūsties un izklaidēties kļuvis lētāk.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, 2017. gada novembrī patērētāju cenas Latvijā ir palielinājušās par 0,1%, salīdzinot ar oktobri, savukārt gada laikā cenas palielinājušās par 2,7%, vēsta Baltnews.lv.

Novembrī preču cenas pacēlušās par 0,3%. šāda aina izveidojusies sakarā ar pārtikas produktu un bezalkoholisko dzērienu cenu palielināšanos par 0,6%, ar transportu saistīto preču un pakalpojumu cenu kāpumu — par 0,5% un ar dzīvesvietu saistīto preču un pakalpojumu cenu kāpumu — par 0,4%. tāpat savu lomu nospēlēja arī atpūtas un kultūras izklaides izmaksu samazināšanās, kuru cena samazinājās par 1,6%.

Pircēja veikalā - Sputnik Latvija
Starpība ir: Latvijā pārdoto produktu ražošanai tiek izmantotas lētas izejvielas

Kopumā 2017. gadā pārtikas produkti un bezalkoholiskie dzērienu kļuva dārgāki par 4,7%, dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 8%, gada laikā ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva dārgāki par 2,1%, ar dzīvesvietu saistītie pakalpojumi — par 2,6%, medicīnisko pakalpojumu cenas palielinājās par 3,3%.

Tāpat, saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem, sviests 2017. gada oktobrī maksāja par 87% dārgāk, nekā pērn. Sviesta cena oktobra beigās vidēji sastādīja 5,89 eiro par kilogramu. Iepriekš tika ziņots, ka sviesta cenu kāpums Latvijā ir saistīts ar piena iepirkuma cenas paaugstināšanos.

Vērts atzīmēt, ka CSP iepriekš ziņoja par vidējās algas palielināšanos Latvijā par 7,5% 2017. gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar to pašu periodu 2016. gadā. Tāpat CSP atzīmēja reālās pirktspējas izaugsmi šī gada trešajā ceturksnī par 3,7%, salīdzinot ar pērnā gada trešo ceturksni.    

Ziņu lente
0