Latvijas armijā parādīsies specvienības

© Sputnik / Sergey MelkonovКомандующий Латвийскими Национальными вооруженными силами, генерал-майор Леонид Калныньш
Командующий Латвийскими Национальными вооруженными силами, генерал-майор Леонид Калныньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālajos bruņotajos spēkos plānots izveidot specoperāciju pārvaldi, kuras sastāvā tiks iekļautas specvienības, kā arī Zemessardzes vienība "Vanags".

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Ņemot vērā izmainījušos drošības situāciju pasaulē, Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) veiktas struktūras izmaiņas, kuras paredz specoperāciju pārvaldes un slepeno specvienību izveidošanu, vēsta LSM.lv.

Kā aģentūras LETA intervijā pastāstīja NBS komandieris Leonīds Kalniņš, izmaiņas NBS struktūrā tika veiktas, lai nodrošinātu pastāvīgās armijas un Zemessardzes apakšvienību noteiktu uzdevumu veikšanu. Līdzšinējā armijas struktūra ir novecojusi un neatbilst tai paredzētajiem jaunajiem uzdevumiem valsts kaujas spēju un aizsardzības attīstībai.

NBS komandieris atzīmēja, ka viens no galvenajiem nacionālās drošības stūrakmeņiem ir specoperāciju apakšvienības. Šobrīd armijā pastāv speciālās nozīmes apakšvienība, ko vada Juris Ušackis.

Шпион с фотоаппаратом - Sputnik Latvija
Latviešus neapmierina specdienestu darbs: apkārt staigā krievu spiegi

Lielākas izmaiņas NBS struktūrā skars tieši specoperācijas – plānots izveidot specoperāciju pārvaldi, kuras sastāvā tiks iekļauta minētā specvienības apakšvienība un vēl dažas jaunas apakšvienības. Par vienu no tām kļūs Zemessardzes specvienības vienība, kurā dienēs brīvprātīgie.

Šāda specvienība ar nosaukumu "Vanags" jau ir pastāvējusi laika posmā no 1991. līdz 2003. gadam, tad tā tika iekļauta NBS specvienības sastāvā. Jaunā vienība varētu saņemt tādu pašu nosaukumu, taču galīgais lēmums tiks pieņemts 2018. gadā.

Lielāko daļu no jaunajām specvienībām veidos no specvienības speciālistiem. Iepriekš Ušackis paziņoja, ka tuvākajos gados šīs specvienības militārpersonu skaitu plānots palielināt gandrīz trīskārt.

"Speciālo operāciju pavēlniecība tiks attīstīta ļoti ātros tempos, lai savu gatavību sasniegtu līdz nākamā gada beigām. Šīs vienības ir aizsardzības nozares vērtība, un jo mazāk par tām būs zināms publiski, jo labāk valsts aizsardzībai," — uzsvēra NBS komandieris.

Ziņu lente
0