Viedoklis

Latvijai neizdosies bēgt no homoseksuālās Eiropas

© REUTERS/Ivan AlvaradoЧлен ЛГБТ-сообщества с зонтиком во время парада
Член ЛГБТ-сообщества с зонтиком во время парада - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispirms ES piespiedīs Latviju legalizēt viendzimuma partnerattiecības, pēc tam – arī laulības, un tam nepretosies ne vietējās tradicionālās reliģiskās konfesijas, ne sabiedrība. Vai visi ir padevušies?

RĪGA, 29. novembris — Sputnik, Jevgēņijs Leškovskis. Medijus aplidojis jaunums: pēc Eiropas Cilvēktiesību tiesas un pēc tam arī Eiropas Komisijas lēmuma Rumānija, Polija, Slovākija, Bulgārija, Lietuva un Latvija, kur viendzimuma laulības vai partnerattiecības vēl nav legalizētas, iespējams, būs spiestas oficiāli atzīt viendzimuma savienības. Pagaidām runa ir par citās ES valstīs oficiāli slēgtu laulību un partnerattiecību atzīšanu, taču pēc tam, kā mēdz teikt, visu nokārtos "uz vietas", pat baznīcās laulās, kā, piemēram, Francijā, Anglijā, Vācijā utt. Gadījies ļoti nepatīkams precedents. Eiropas cilvēktiesību tiesa sākusi izskatīt jautājumu par viendzimuma laulību atzīšanu ES valstīs, kur tās ir nelikumīgas. Tas notika pēc tam, kad Rumānijas Konstitucionālā tiesa vērsās Eiropas tiesā ar līgumu atrisināt sekojošu situāciju: rumāņu homoseksuālis ASV apprecējis amerikāni, taču pēc tam viņi atbraukuši uz Rumāniju un pieprasījuši atzīt viņu laulību. Eiropas tiesa sāka izvērtēt jautājumu, un vienlaikus dokumenti tika nosūtīti Eiropas komisijai – ES likumdevējam.

Izbrāķēt neizdosies?

Rumānijā viendzimuma laulības netiek slēgtas, tāpat kā Latvijā, kuras Satversmē teikts, ka laulība ir vīrieša un sievietes savienība. Taču aizvien lielāks juristu skaits nodarbojas ar šo jautājumu. Izrādās valstī ir virkne pāru, kuri salaulājušies vai noslēguši partnerattiecību līgumu citās ES valstīs un atgriezušies dzimtenē, kur viņu savienības ir nelikumīgas. Un juristi aizvien biežāk saka, ka minēto Satversmes pantu ir viegli "apiet", ja laulība noslēgta citā ES valstī, atliek tikai mazliet pagaidīt.

Члены зеленой партии празднуют принятие закона об однополых браках в Бундестаге - Sputnik Latvija
Bundestāgs apstiprināja likumu par viendzimuma pāru laulībām

Sputnik lūdza komentēt situāciju tiesībsargu Kasparu Zālīti – lesbiešu, geju un biseksuāļu organizācijas Mozaīka pārstāvi. Viņš norādīja, ka Eiropas Savienība nevar piespiest Latviju atzīt viendzimuma laulības, tāpat kā partnerattiecības. Pavisam cita lieta – citās valstīs noformētas partnerattiecības un laulības.

"Ja divi cilvēki stājušies laulībā, piemēram, Vācijā, viņu savienība, pēc būtības, ir likumīga visā ES teritorijā. Taču tas nenozīmē, ka tagad viendzimuma laulības tiks noslēgtas Latvijā – patlaban tas neatbilst Satversmei. Vienlaikus Satversmei pretrunā nav tā saucamo partnerattiecību legalizācija, kas nepieciešama cilvēktiesību aizsardzībai," – saka Kaspars Zālītis.

Eiropas vērtības un brīvības

Savukārt organizācijas "Sargāsim mūsu bērnus" līderis Vladimirs Lindermans ir pārliecināts: vispirms Latvijā tiks atzītas citās valstīs slēgtas viendzimuma laulības un civilās savienības, pēc tam partnerattiecības tiks noformētas arī mājās (kā tas notiek Igaunijā), bet vēlāk itin vienkārši tiks pārrakstīta arī pazīstamā Satversmes rindiņa.

Savulaik viņa organizācija iniciēja parakstu vākšanu par grozījumiem likumā par bērnu tiesību aizsardzību ar mērķi vēlāk sarīkot referendumu. Pirmais grozījums: bērnudārzos, skolās un citās mācību iestādēs nepilngadīgajiem aizliegt viendzimuma attiecību popularizāciju. Otrais: aizliegt bērnu iesaistīšanu jebkādos pasākumos, kuru mērķis ir viendzimuma attiecību reklāma un popularizācija. Diemžēl tolaik viņš nesaņēma nepieciešamo skaitu parakstu. 

"Un kopš tā laika aizvien skaidrāk saskatu, ka Latvijā pārliecinoši plešas plašumā viendzimuma attiecību tēma. Un sabiedrība tam gandrīz nepretojas. Cilvēki iet uz kino un skatās filmas, kurās aizvien aktīvāk tiek propagandēti viendzimuma sakari, izbauda "pārsteidzošus stāstus" internetā, neiebilst pret dažādām LGBT iniciatīvām, sagremo visu ar juvenālo justīciju un feminismu saistīto. Aizvien vairāk cilvēku šeit homoseksuālās attiecības uzskata par normu Eiropas vērtību un brīvību virknē," – norāda Vladimirs Lindermans.

Флаг ЛГБТ - Sputnik Latvija
Igaunijā reģistrētas pirmās viendzimuma laulības

Lindermans uzskata, ka viendzimuma attiecību propagandu Latvijā itin vienkārši būtu varējuši pārtraukt tradicionālo reliģisko konfesiju vadītāji. Minētās parakstu vākšanas laikā viņš vērsās pie visu konfesiju vadības, taču neviena neatbalstīja iniciatīvu, izņemot pavisam nelielas reliģiskās grupas.

"Viņi negribēja iet līdzās man, citādi paši būtu nākuši klajā ar iniciatīvu. Galvenās reliģiskās kopienas varēja nākt klajā ar viedokli, vērsties pie draudzēm un apturēt LGBT propagandu. Ticiet man, viņi to būtu apturējuši. Bet tagad situācija ir tāda, ka ar laiku būs pavisam vienkārši pārrakstīt to rindiņu Satversmē. Jā, "Saskaņa" un "Nacionālā apvienība" pagaidām tādu soli nespers. Tomēr galu galā Latvija piekāpsies ES spiedienam," – ir pārliecināts Lindermans.

Eiropas "maigie" vīrieši ir apjukuši

"Taču patiesībā mani vairāk satrauc kas cits. Visas šīs "tolerantās tendences" ne tikai samazina Eiropas pamatiedzīvotāju demogrāfiju, kaitē laulību institūtam un tradicionālajām ģimenes vērtībām, cita starpā tās mēslo augsni radikālajam islāmam. Par to runā vadošie analītiķi pasaulē. Eiropā, kur tagad aizvien agresīvāks ir kaislīgs feminisms un viendzimuma attiecības ir norma, zūd jēdziens "vīrietis".

Krievu valodā ir vārds "zilais", latviešu žargonā ir skaidrāks vārds – mīkstais. Tas precīzi raksturo ne tikai noteiktas grupas vēlmes dzimumdzīvē, bet arī lielākās daļas Eiropas vīriešu būtību – ārēji viņi varbūt ir stipri, taču patiesībā jau sen – "mīkstie". Ja tu Eiropā, izkāpjot no transporta, pasniedz roku sievietei, tu pārkāp viņas tiesības, pat pazemo viņu, tāpat kā palaižot viņu pa priekšu, atverot durvis, dodot vietu transportā: tā tu dod mājienu par viņas "vājo dzimumu" un var pat tiesā nokļūt.

Lūk, kāds daiļrunīgs gadījums. Augustā Turku pilsētā Somijā marokānis ar nazi metās virsū sievietei ar saucieniem "Allah akbar", pēc tam uzbruka arī citiem. Kas centās viņu bezbailīgi neitralizēt? Tādi paši migranti – musulmaņi, taču normāli cilvēki, nevis teroristi. Bet "mīkstie" somi stāvēja blakus un klusēdami vēroja notiekošo. Un runa pat nav par bailēm, ko juta somi (uzbrucējs taču bija viens, bet apkārt – pūlis), bet gan par to, kas notiek galvās. Eiropiešu vīrieši nesaprata, kā izturēties – sieviete arī ir "stiprais dzimums" (kā nu ne – caurcaurēm tolerantajā Somijā), lai atvaira draudus. "Mīkstie" vīrieši nesastinga bailēs, viņiem galvā jau ir citādas uzvedības normas.

Tagad Eiropā vīrietis ir pārvērties par tādu "mākoni biksēs". Daudzi vēl joprojām normāli vīrieši redz, kas notiek, un meklē alternatīvu. To viņi atrod islāmā, biežāk – tā radikālajos atzarojumos, kuri atklāti saka "nobeigt tos izvirtuļus!" Un daudzi, kam apriebušās tolerantās eiropeiskās vērtības, pāriet islāmā, kur nav iznīdēts normālas ģimenes jēdziens, un vīrietis ir vīrietis," – uzsvēra Vladimirs Lindermans.

Ziņu lente
0