Argentīnas pazudušajā zemūdenē bija pārsniegts ekipāžas skaits

© REUTERS / Magali CervantesRadari lidmašīnā Boeing P-8A Poseidon, kas piedalās Argentīnas zemūdenes "San Huan" meklējumos
Radari lidmašīnā Boeing P-8A Poseidon, kas piedalās Argentīnas zemūdenes San Huan meklējumos - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemūdenē atradās 44 cilvēki, nevis tās štatā paredzētie 37 ekipāžas locekļi, taču speciālisti uzskata, ka zemūdens nogrimšanā tās pārslodze nav vainojama.

RĪGA, 27. novembris — Sputnik. Pazudušajā Argentīnas Jūras kara spēku zemūdenē "San Huan" paredzēto 37 ekipāžas locekļu vietā bijuši 44 cilvēki, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti, kas publicējusi zemūdenes jaunākā oficiera brāļa stāstu.

Pēc viņa vārdiem, liekie septiņi cilvēki nav bijuši zemūdenes jūrnieki. Viņu vidū bija divi kaujas ūdenslīdēji no Argentīnas Jūras kara spēku speciālo uzdevumu vienības Buzos tacticos, kā arī flotes izlūkdienesta darbinieks.

Lidmašīna An-124 ar iekārtām zemūdenes meklēšanai ieradusies Argentīnā - Sputnik Latvija
Video
Argentīnā nogādātas iekārtas zemūdenes meklēšanai no Krievijas

Šīs ziņas jūrnieka radinieks saņēmis no minētā izlūkdienesta darbinieka dzīvesbiedres.

Pie tam divi zemūdenes komandas locekļi izkāpuši krastā neilgi pirms zemūdenes pazušanas, raksta avīze Clarin, atsaucoties uz Argentīnas JKS pārstāvi Enrike Balbi.

Viņš pastāstīja, ka viens no ekipāžas locekļiem atlaists no zemūdenes mātes slimības dēļ. Otram jūrniekam dota atļauja izkāpt krastā neilgi pirms iziešanas jūrā. Iepriekš viņš vairākkārt lūdzis atvaļinājumu, lai noformētu nopirktās mājas dokumentus.

© REUTERSArgentīnas zemūdenes "San Huan" glābšanas operācija. 2017. gada 25. novembris
Операция по спасению аргентинской подлодки Сан Хуан. 22 ноября 2017 - Sputnik Latvija
Argentīnas zemūdenes "San Huan" glābšanas operācija. 2017. gada 25. novembris

Aģentūra Telam ziņo, ka Argentīnas JKS Maras del Platas bāzes priekšnieks kontradmirālis Gabriels Gonsaless parakstījis iesniegumu par atkāpšanos no amata, ņemot vērā nesekmīgos zemūdenes meklējumus. Viņš atbild par sakariem ar pazudušo jūrnieku tuviniekiem un informē par meklējumu gaitu. Argentīnas JKS oficiālais pārstāvis paziņojis, ka viņa rīcībā vēl nav oficiālas informācijas par kontradmirāļa atkāpšanos no amata.

Meklējumus kavē stihija

Glābšanas operāciju apgrūtina spēcīgais vējs Komodoro Rivadavijas ostas rajonā. Tā brāzmas sasniedz ātrumu 50  km/h.

Šī iemesla dēļ nav iespējams izmantot amerikāņu minizemūdeni. Aģentūra Telam informē, ka līdz šim speciālistiem nav izdevies pacelt minizemūdeni uz kuģa, lai dotos uz meklējumu operācijas rajonu.

Vienlaikus šī tehnika var glābt zemūdenes jūrniekus, ja "San Huan" tiks atrasta dziļumā līdz 650 metriem. Vienā reisā tā var pacelt virs ūdens līdz 16 cilvēkus.

© REUTERS / Marcos BrindicciArgentīnas zemūdenes "San Huan" glābšanas operācija. 2017. gada 25. novembris
Операция по спасению аргентинской подлодки Сан Хуан. 21 ноября 2017 - Sputnik Latvija
Argentīnas zemūdenes "San Huan" glābšanas operācija. 2017. gada 25. novembris

Ekspertu viedoklis

Speciālisti uzskata, ka septiņi liekie cilvēki zemūdenē nebūtu varējuši izraisīt tās pārslodzi un nogrimšanu.

Aisbergs Tihaja līcī - Sputnik Latvija
Krievijā tiek būvēta gigantiska zemūdene zinātniskajiem mērķiem
Vairāki cilvēki zemūdenē, neskaitot ekipāžu, ir parasta lieta visas pasaules flotēs, kas izmanto zemūdenes, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja eksperts militāros jautājumos, KF Aizsardzības ministrijas žurnāla "Voin Rossiji" galvenā redaktora vietnieks, pirmā ranga kapteinis Vasilijs Dandikins.

Viņu starpā var būt štābu pārstāvji, zinātnes un rūpniecības darbinieki, ārštata garīdznieki, kara žurnālisti. Zemūdenē var atrasties pat otrā ekipāža, pastāstīja Dandikins.

Pirms sēsties zemūdenē un iziet jūrā, visi cilvēki saņem atbilstošu instruktāžu. Eksperts uzsvēra: tie nav pasažieri, tie ir speciālisti.

© REUTERS / Marcos BrindicciZiedi un plakāti Argentīnas zemūdenes "San Huan" ekipāžas atbalstam. 2017. gada 25. novembris
Букет и баннеры и поддержку экипажа пропавшей аргентинской подлодки Сан Хуан. 25 ноября 2017 - Sputnik Latvija
Ziedi un plakāti Argentīnas zemūdenes "San Huan" ekipāžas atbalstam. 2017. gada 25. novembris

Zemūdene "San Huan" pārtrauca sakarus 15. novembrī reisā no jūras kara bāzes Ušuaijas uz Mar del Platu. Pēdējā sakaru seansa laikā zemūdenes ekipāža informēja par avāriju.

Vēlāk Argentīnas JKS pārstāvis ziņoja par sprādzienu, kas, iespējams, saistīts ar "San Huan" pazušanu.

Ziņu lente
0