Rīgas namu pārvalde sola remontēt 100 daudzstāvu mājas gadā

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasDaudzstāvu mājas
Daudzstāvu mājas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā Rīgas namu pārvalde grasās rekonstruēt līdz 100 daudzstāvu mājām gadā, taču tas, visdrīzāk, nepalīdzēs izlabot bēdīgo situāciju ar daudzdzīvokļu namu renovāciju Latvijā.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Jaunais Rīgas namu pārvaldnieka (RNP) valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs Rīgas domes Apkārtējās vides un dzīvesvietas jautājumu komitejas sēdē iepazīstināja deputātus ar savu uzņēmuma darbības prioritāšu redzējumu, vēsta Baltnews.lv.

Saskaņā ar Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas informāciju, Gontarevs paziņoja, ka jau 2018. gadā uzņēmums grasās veikt vairāku desmitu daudzstāvu ēku komplekso renovāciju, savukārt nākotnē plāno atjaunot līdz 100 namiem gadā.

Дом архитектора Михаила Эйзенштейна по адресу ул. Альберта 2 - Sputnik Latvija
Rīgā dzīvokļi maksā desmitiem reižu dārgāk, nekā reģionos

Gontarevs uzskata, ka RNP spēs līdz 2021. gada beigām atjaunot 15% no 4 248 ēkām, kuras atrodas uzņēmuma uzraudzībā, ja izdosies vienoties ar dzīvokļu īpašnieku biedrībām. Tāpat RNP plāno izveidot tipveida renovācijas modeļus līdzīgām mājām, kas ļaus samazināt laiku, kurš nepieciešams projektēšanai un celtniecības darbu veikšanai, un samazināt to izdevumus.

RNP vadītājs atzīmēja, ka esošā ēku atjaunošanas kārtība ar ES finansējuma piesaisti ir ļoti ilgs un darbietilpīgs process, un no projekta uzsākšanas līdz tā pabeigšanai var paiet apmēram trīs gadi.

Pagaidām tikai 35 mājas, kuras atrodas RNP uzraudzībā, piekrita atjaunošanas programmai ar ES finansējuma piesaisti, vēl 57 plāno pasūtīt tehniskās dokumentācijas izstrādi.

Vērts atzīmēt, ka liela daļa daudzdzīvokļu dzīvojamo māju Rīgā uzbūvēti pērnā gadsimta 70.-80. gados, savukārt viņu ekspluatācijas termiņš sastāda apmēram 50 gadus. Jau 2006. gadā Rīgas dome pasūtīja pētījumu, saskaņā ar kura rezultātiem tika izdarīts secinājums, ka reālai galvaspilsētas dzīvojamā fonda revitalizācijai ir nepieciešama plaša valsts un pašvaldības programma.

Dzīvokļis - Sputnik Latvija
Mazāk, taču labāk: latviešiem netīk lieli dzīvokļi

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas datiem, no 2007. līdz 2013. gadam par līdzekļiem no ES fondiem Latvijā tika atremontētas vien 740 mājas, vēsta tvnet.lv.

Laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam ar ES fondu atbalstu plānots atremontēt vēl apmēram 1 tūkstoti daudzdzīvokļu namu — tie ir vien 7% no kopējā ēku skaita, kur varēja būt veikta ekonomiski efektīva renovācija.

Jelgavas nekustamā īpašuma pārvaldes pārstāvis Juris Vidžis uzskata, ka arī šis renovācijas plāns, visticamāk, netiks izpildīts, jo līdz šim remontdarbi tika veikti ārkārtīgi lēni.    

Ziņu lente
0