Lai izdzīvotu: ar vēzi slimojošie latvieši pārvācas uz Igauniju

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasСотрудница больницы
Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzzinot par onkoloģisko diagnozi, daudzi latvieši cenšas kļūt par Igaunijas rezidentiem, kur kompensējamo zāļu saraksts ir daudz plašāks, nekā Latvijā.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Mūsdienu vēža ārstēšanas metodes Latvijā atpaliek tik ļoti, ka trīs gadu laikā palīdzības lūgumu skaits palielinājies četrkārtīgi, pastāstīja labdarības organizācijas Ziedot.lv vadītāja Ruta Dimanta LTV raidījumā "Šodien vakarā"

Pirms dažām dienām sociālajos tīklos parādījās mūziķa un LTV raidījumu vadītāja Valtera Frīdenberga ziņojums, kurš pastāstīja par to, ka viņš slimo ar vēzi, un palūdza palīdzību ārstēšanās apmaksai Vācijā.

Frīdenberga ārstēšanu apņēmās veikt vācu klīnika Charité. Atbalstu mūziķim sniedza vairāk nekā 800 cilvēku, un jau savākti vairāki tūkstoši eiro.

2015. gadā Ziedot.lv vērsās 11 pacienti, kuriem kopumā bija nepieciešami 200 tūkstoši eiro. 2016. gadā – 27 cilvēki, kuriem saziedoja vairāk nekā 700 tūkstošus eiro. 2017. gada deviņos mēnešos pēc palīdzības 1,3 miljonu eiro apmērā vērsušies jau 46 onkoloģijas slimnieku.

Маникюр - Sputnik Latvija
Ar vēzi slims zēns savācis divus miljonus eiro labdarībai

Latvijas Onkologu asociācija norāda, ka Latvijā vēža ārstēšanas metodes atpaliek no mūsdienu metodēm vismaz par 10 gadiem, savukārt ārsti ir spiesti izmantot novecojušos medikamentus.

"Ziedot.lv" ir saskāries ar to, ka ir daudz medikamentu onkoloģijai, ko Igaunijā, piemēram, pacientiem kompensē un Latvijā diemžēl ne. Un tā ir vēl viena tāda netaisnības sajūta mūsu iedzīvotājiem, kā tad tā. Un ir pat cilvēki, kas deklarējas tādēļ Igaunijā un pārceļas uz dzīvi uz Igauniju," — stāsta Dimanta.

Latvija onkologi arī atzīst, ka ārzemēs ārstēšanās var būt efektīvāka.

"Nav ētiski ārstam neinformēt pacientu, ka viņam būtu iespējama efektīva terapija. Tajā pašā laikā nākamais šoks pacientam ir terapijas izmaksas," — atzina Hegmane.

Slimnīca Valgā. Datortomogrāfs - Sputnik Latvija
Latvijas onkoloģijā moderni medikamenti neienāk hroniska līdzekļu trūkuma dēļ

"Es domāju, ka pie "ziedot.lv" vēršas daži procenti no tiem slimniekiem, kam būtu vajadzīga inovatīva terapija. Daļa meklē citus veidus, daļa, kam ir iespēja, maksā paši, daļa vienkārši nesaņem terapiju. Un līdz ar to, ja cilvēks nesaņem terapiju, vēzis progresē. Un ir iespēja, ka viņš nomirs daudz ātrāk, nekā saņemot šo terapiju," — stāsta onkoloģe ķīmijterapteite Alinta Hegmane.

Nacionālajā veselības dienestā radušos situāciju skaidro ar līdzekļu trūkumu.

"Mēs ļoti gribētu redzēt pieņemto budžetu. Pēc mūsu informācijas, līdzekļi onkoloģisko zāļu nodrošinājumam tur ir paredzēti. Bet tad, kad mēs precīzi zināsim, kāds ir šis apjoms, protams, mums būs jāizvēlas, kuras zāles iekļaut," — uzsver NVD Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktora vietniece Antra Fogele.

Ziņu lente
0