Eiropas tiesa varētu piespiest Latviju atzīt viendzimuma laulības

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rumānija, Polija, Slovākija, Bulgārija, Lietuva un Polija, kurās viendzimuma laulības vai partnerattiecības nav likumīgas, var būt spiestas atzīt šādas laulības, kuras noslēgtas citās ES valstīs.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Eiropas tiesa sākusi izskatīt jautājumu par viendzimuma laulību atzīšanu ES valstīs, kurās tās nav likumīgas, raksta New York Times.

Rumānijas Konstitucionālā tiesa vērsusies Eiropas tiesā ar lūgumu izspriest lēmumu, pēc tam, kad Rumānijas tiesā vērsušies divi vīrieši, kuri vēlējās, lai viņu 2010. gadā ASV noslēgtā laulība tiktu atzīta Rumānijas teritorijā.

Justīna Ionesku, advokāte no Rumānijas, paziņoja tiesai, ka viņas klientu laulībai ir jābūt atzītai likuma kārtā saskaņā ar esošo pārvietošanās brīvības principu ES.

Члены зеленой партии празднуют принятие закона об однополых браках в Бундестаге - Sputnik Latvija
Bundestāgs apstiprināja likumu par viendzimuma pāru laulībām

"Mēs uzticamies Eiropas tiesas tiesnešu gudrībai un ceram, ka viņi pieņems lēmumu par labu mums un izmainīs Rumānijas netaisnību," — teica Adrians Komans, kurš kopš 2012. gada cenšas panākt, lai viņa laulība ar ASV pilsoni Kleibornu Robertu Hamiltonu tiktu atzīta Rumānijā.

Rumānijas, Ungārijas, Polijas un Latvijas pārstāvji savukārt paziņoja tiesai, ka viņi nevēlas, lai termins "vīrs/sieva" būtu attiecināms pret viendzimuma savienībām.

Eiropas Komisijas pārstāvji pastāstīja, ka viendzimuma laulības vai partnerattiecības iz likumīgas un atzītas 22 ES valstīs no 28. Rumānija, Polija, Slovākija, Bulgārija, Lietuva un Latvija šobrīd nesniedz likuma aizsardzību viendzimuma savienībām.

Homoseksualitāti Rumānijā pārstāja uzskatīt par kriminālu noziegumu vien 2002. gadā, tādēļ valstī asi iebilst pret viendzimuma laulībām.

Ziņu lente
0