Dānija uzbūvēs Baltijas jūras reģionā radio signāla pārtveršanas torni, lai izsekotu Krieviju

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasЭкран радиолокатора
Экран радиолокатора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dānija plāno uz Bornholmas salas Baltijas jūrā uzbūvēt torni izlūkošanas informācijas vākšanai par Krieviju.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Dānija paziņoja par plāniem uzbūvēt milzīgu spiegošanas staciju Krievijas ziņojumu pārtveršanai Baltijas jūras reģionā, ņemot vērā palielinājušos spriedzi starp Krieviju un NATO, raksta žurnāls Newsweek.

Dānijas izlūkdienesta vadītājs Lars Findsens paziņoja, ka apmēram 85 metru augsts radio signāla pārtveršanas tornis tiks uzbūvēts pie Estermarijas Bornholmas salā. Tornis, kurš pēc izmēra ir gandrīz tikpat liels kā Brīvības statuja, varēs pārtvert radio signālus visā Baltijas jūrā un daļēji Krievijā.

"Es teiktu, ka šī iniciatīva pastiprinās dāņu izlūkdienesta iespējas izveidot tiešāku priekšstatu par Krievijas nolūkiem attiecībā uz Dāniju, tostarp par militārajiem plāniem reģionā," — paziņoja Findsens.

Paredzēts, ka tornis tiks uzbūvēts stratēģiskā pozīcijā pie Baltijas jūras un aizstās radiolokatoru kompleksu, kurš tika uzbūvēts 40. gadu beigās, un slēgts pirms pieciem gadiem, kad likās, ka aukstais karš palicis pagātnē. Pēc Findsena sacītā, šobrīd pienācis laiks no jauna pārvērtēt izlūkošanas informācijas ievākšanas lomu.

Iznīcinātājs F-16. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polijas Gaisa kara spēki informē par Krievijas izlūklidmašīnas pārtveršanu

Otrā pasaules kara laikā Bornholmas salu ieņēma nacisti, vēlāk to bombardēja PSRS spēki. 1945. gada maijā vāciešu grupējums uz salas padevās padomju karaspēkiem. Drīzumā Padomju Savienība atgrieza Bornholmu Dānijai ar nosacījumu, ka tajā nekad nebūs izvietoti rietumvalstu kontingenti, atgādina žurnāls.

Savukārt Maskava jau vairākkārt ir informējusi, ka nav ieinteresēta palielināt konfrontāciju jebkādos pasaules punktos, tostarp arī Baltijas reģionā, taču ir gatava adekvāti atbildēt uz draudiem pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0