Latvija aicina aizliegt Eiropas Savienībā banknotes "ar Krimu"

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasОбразец банкноты номиналом 200 рублей на презентации новых банкнот Банка России номиналом 200 и 2000 рублей в Москве
Образец банкноты номиналом 200 рублей на презентации новых банкнот Банка России номиналом 200 и 2000 рублей в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paziņojumi ar lūgumu veikt nepieciešamos juridiskos soļus jautājuma atrisināšanai nosūtīti ECB, EP Petīciju komitejai, kā arī Eiropas eiro jautājumu un sociālā dialoga komisāra aparātam.

RĪGA, 22. novembris – Sputnik. Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) biedra un valdes locekļa Raimonda Lejnieka-Puķes vēstule Eiropas Centrālajai bankai un citām ES struktūrām aicina aizliegt Eiropas Savienības teritorijā Krievijas 200 rubļu banknotes apgrozību, kurā attēloti Sevastopoles skati, vēsta avīze "Izvestija".

Oktobrī Krievijas Banka izlaida apgrozībā jaunas 200 un 2 tūkstošu rubļu banknotes. Uz 200 rubļu banknotes attēlota Krimas teritorija – piemineklis nogrimušajiem kuģiem Sevastopolē un Tavrijas Hersonēsas muzejrezervāts.

"Saskaņā ar sankcijām, kuras Eiropas Savienība ieviesa pret Krieviju, kā arī solidaritātes dēļ ar Ukrainu mēs vēlamies, lai bankās un valūtas maiņas punktos ES teritorijā netiktu pieņemta Krievijas banknote, kurā attēlota Sevastopole. Tas ir nepieņemami līdz tam brīdim, kamēr Maskavas un Kijevas teritoriālie strīdi netiks pilnībā atrisināti," — paziņoja Lejnieks-Puķe.

Paziņojumi ar lūgumu veikt nepieciešamos juridiskos soļus jautājuma atrisināšanai nosūtīti ECB, EP Petīciju komitejai, kā arī Eiropas eiro jautājumu un sociālā dialoga komisāra aparātam.

Eirodeputāts, EP Budžeta komitejas loceklis Tomašs Zdehovskis atzīmēja, ka iniciatīva jau sākotnēji nolemta neveiksmei un juridiski nav īstenojama.

"Par jauno banknoti var dusmoties krievi, taču ne ES dalībvalstu pilsoņi. Briselei nav tiesību norādīt Maskavai, ko attēlot uz tās banknotēm. Taču varu iedomāties, ka šis jautājums izraisīs plašas diskusijas Eiropas aprindās," — paziņoja politiķis.

Latvijas valūtas maiņas kompānijā Marika apstiprināja, ka jaunā banknote tiešām izraisīja kārtējo histērijas vilni latviešu nacionālistu vidū, kuri visā cenšas saskatīt nacionālas drošības draudus no Krievijas puses.

"Tā ir kaut kāda paranoja. Situācija Latvijā sāk līdzināties tam, kas notiek Ukrainā, kur tiek meklēts absolūti viss, kas kaut kādā veidā saistīts ar Krieviju un var tikt aizliegts. Šobrīd par mērķi kļuvušas Krievijas naudaszīmes. Mēs neredzam iemeslu atteikt Krievijas tūristiem un citiem cilvēkiem oficiālo naudas līdzekļu maiņā," — atzīmēja kompānijas preses dienestā.

Презентация новых банкнот Банка России номиналами 200 и 2000 рублей - Sputnik Latvija
Jauna Krievijas banknote: Igaunija apjukumā

Iepriekš Ukrainas Nacionālā banka paziņoja, ka aizliedz bankām un citām finanšu iestādēm īstenot operācijas ar Krievijas banknotēm un monētām, uz kurām ir attēloti Krimas objekti. Tiem un "Ukrpočta" iestādei tāpat aizliegts pieņemt vai izdot šādu naudu, veicot naudas pārskaitījumu nosūtīšanu vai izmaksāšanu. 

Krima un Sevastopole atkal kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā noritējušā referenduma, kurā lēmumu atgriezties Krievijas sastāvā atbalstīja 96,77% Krimas un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju. Referendums Krimā un Sevastopolē tika organizēts pēc valsts apsvēruma Ukrainā 2014. gada februārī.

Krievijas valdība informēja, ka referendums Krimā atbilst starptautisko tiesību normām un ANO Statūtiem. Tomēr Ukraina uzskata Krimu par savu īslaicīgi okupēto teritoriju. Pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina teiktā, Krimas jautājums ir "slēgts neatgriezeniski."

Ziņu lente
0