"Nevainīgie vērmahta karavīri": skolēns no Krievijas uzstājies Bundestāgā

© Sputnik / Савельев Виталий / Pāriet pie mediju bankasЗдание Бундестага (Федерального Собрания Германии)
Здание Бундестага (Федерального Собрания Германии) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pusaudzis uzrunā Bundestāgam pastāstīja par vācu karavīra likteni, kura biogrāfiju, pēc viņa vārdiem, iepazinis atklātos avotos.

RĪGA, 21. novembris — Sputnik. Krievu skolēns no Jamalo-Ņeņeckas apgabala uzstājies Vācijas parlamentā, vēsta RIA Novosti. Savā uzrunā viņš stāsta par "nevainīgu vērmahta karavīru", kurš piedalījies Staļingradas kaujā. Pusaudža runa tika publicēta YouTube.

Zēns no Jaunās Urengojas pastāstīja par vācu karavīra likteni, kura biogrāfiju, pēc viņa vārdiem, iepazinis atklātos avotos.

Skolēns paziņoja, ka kareivis nokļuvis karagūstekņu nometnē un nav varējis atgriezties mājās, jo "miris gūsta smagajos apstākļos". Iepazīstoties ar šī karavīra biogrāfiju, jaunietis apmeklējis "vērmahta karavīru apbedījumu vietas", kur, pēc viņa vārdiem, "ieraudzījis bezvainīgus nogalinātus cilvēkus, kur starpā daudzi gribējuši dzīvot mierā un nav vēlējušies karot".

"Mainīts uzsvars"

Krievu skolnieka uzstāšanās radusi neviennozīmīgu reakciju dzimtenē. Krievijas Federācijas padomes Starptautisko lietu komiteja vērsusies pie Jamalo-Ņeņeckas apgabala valdības ar lūgumu pārbaudīt mācību programmu Jaunās Urengojas ģimnāzijā, kuras skolēns uzstājies Bundestāgā.

"Tamlīdzīgu uzstāšanos uzskatām par nepieļaujamu. Lūdzam organizēt ģimnāzijas, tostarp arī mācību programmas pārbaudi," – norādīja Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Džabarovs.

Viņš precizēja, ka komitejas rīcībā ir uzrunas videoieraksts. Senators uzsvēra, ka situācija ir jāizmeklē. "Protams, ne jau ar bērnu, bet gan ar pieaugušajiem. Tur ir darbs tiesībsargiem," – viņš uzskata.

Mītiņš bijušā padomju partizāna Vasilija Kononova atbastam Maskavā. 2010. gads - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība: Latvijas likums par veterānu statusu apdraud Eiropu

Jamalo-Ņeņeckas apgabala gubernatora preses dienests paudis, ka mediji, publicējot materiālus par skolēna uzstāšanos Bundestāgā, mainījuši viņa runas akcentu. Pēc preses dienesta domām, skolnieka runas pamatā bijis aicinājums dzīvot mierā.

"Redzēju Pirmajā kanālā reportāžu, tur tika demonstrēts zēna runas fragments: mans vectēvs ir karojis, es zinu, cik tas ir briesmīgi, ļoti ceru, ka kara nekad nebūs, cilvēki viens pret otru izturēsies iejūtīgi," – paziņoja iestādē.

Arī Jamalo-Ņeņeckas apgabala gubernatora vietnieks Aleksandrs Mažarovs ir pārliecināts, ka zēna runas būtība nav atspoguļota precīzi.

"Bērnam vienkārši nav izdevies pareizi izpaust domu. Viņš gribējis teikt, ka karš ir briesmīgs no abām pusēm," – atzīmēja politiķis.

KF Padomes loceklis Oļegs Morozovs, komentējot situāciju, ieteica noskaidrot, kā skolēnu brauciena organizatoriem izdevies panākt viņu uzstāšanos Vācijas parlamentā.

Ziņu lente
0