Video

Ščecinas pilsētā Polijā tiek demontēts Sarkanajai Armijai veltītais piemineklis

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tas ir viens no 450 padomju pieminekļiem Polijas teritorijā, ko ieplānots nojaukt saskaņā ar grozīto likumu par dekomunizāciju.

Ščecinas varasiestādes iecerējušas izveidot skvēru ar puķudobēm un soliņiem padomju pieminekļa vietā. Pieminekļa elementi tikšot izvietoti pilsētas centrālajos kapos, sola varasvīri.

Oktobra nogalē stājās spēkā dekomunizācijas likuma grozījumi. Saskaņā ar tiem iecerēts nojaukt ne tikai pieminekļus, kuri "slavina totalitāro sistēmu", bet arī plāksnītes, monumentus un krūšutēlus. Dokuments paredz arī "komunistisko elementu" dzēšanu skolu un citu iestāžu, ēku, būvju un citu sabiedriskas nozīmes objektu, kā arī ielu, tiltu un laukumu nosaukumos.

Krievija asi nosodīja Polijas valdības pieņemto likumu. Krievijas Valsts domes vicespīkere Irina Jarovaja norādīja, ka Polijas politiķi, kuri uzskata par iespējamu iznīcināt Sarkanajai Armijai veltītos pieminekļus, izdara noziegumu pret savu valsti, iznīdē pateicību tiem, kas dāvājuši mieru Polijai un tās tautai, apgāna koncentrācijas nometnēs bojāgājušo piemiņu. "Šķiet, Polijas Seima deputātiem ir pazudusi sirdsapziņa un prāts," — piezīmēja Jarovaja.    

Ziņu lente
0