Latviešiem nāksies piemaksāt par OIK

CC BY-SA 2.0 / Saeima / Elektrokabeļi
Elektrokabeļi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroenerģijas patērētājiem ar pārāk jaudīgu pieslēgumu pie elektrotīkla, kurš neatbilst reālām vajadzībām, nāksies piemaksāt par OIK (obligātajām iepirkuma komponentēm).

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Elektroenerģijas rēķinu summa palielināsies tiem patērētājiem, kuri pieslēgti pie trīs fāžu ievades, ar nosacījumu, ka mēnesī viņi patērēs vairāk par 210 kWt/h (kilovatstundu) (trīs fāžu pieslēgumiem uz 16 ampēriem) vai mazāk par 330 kWt/h (trīs fāžu pieslēgumiem uz 25 ampēriem), vēsta Grani.lv.

Par visa tā iemeslu kļuva izmaiņas tā saucamās obligātās iepirkuma komponentes (OIK) apjoma aprēķināšanas metodikā, kura automātiski tiek iekļauta katras patērētās elektroenerģijas kilovatstundas cenā. Maksa par OIK tiek novirzīta Latvijas elektroenerģijas ražotājiem no atjaunojamiem resursiem — "zaļajai" elektroenerģijai.

Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Krišjānis Kariņš: jaunās elektrības subsīdijas ir "tautas slaukšana"

Pagaidām latvieši maksā OIK 2,679 eiro par kilovatstundu, taču, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, OIK pārstās būt par vienādu nemainīgu lielumu visiem patērētājiem, tās apmērs sastāvēs no pastāvīgas un mainīgas daļas. Pastāvīgā daļa tiek noteikta atkarībā no pieslēguma veida: vienas fāzes vai trīs fāžu ar dažādu strāvu. Mainīgā daļa proporcionāli ir atkarīga no patērētās elektroenerģijas apjoma.

Vienas fāzes pieslēguma īpašniekiem fiksētā maksa par OIK sastādīs 1 eiro mēnesī, savukārt tiem, kuriem ir trīs fāžu pieslēgums uz 16 A, maksa sastādīs 2,56 eiro mēnesī, trīs fāžu pieslēgumiem uz 25 A — četrus eiro mēnesī.

Turklāt patērētājiem ar vienas fāzes pieslēgumu, kuri mēnesī tērē vairāk par 82 kWt/h, maksa par OIK samazināsies: patērējot 100 kWt/h mēnesī, OIK sastādīs 2,47 eiro, līdzšinējo 2,68 eiro vietā, savukārt ja mēnesī tērē ne vairāk par 50 kWt/h, tad OIK no līdzšinējiem 1,34 eiro palielināsies līdz 1,74 eiro.

OIK kļūs mazāks trīs fāžu pieslēgumiem uz 16 A, patērējot no 210 kWt/h mēnesī un pieslēgumiem uz 25 A, patērējot ne vairāk par 330 kWt/h mēnesī.

Maksa par elektrību tāpat palielināsies patērētājiem ar pārāk jaudīgu pieslēgumu, kurš neatbilst reālām vajadzībām. Piemēram, situācijās, kad ir trīs fāžu pieslēgums, savukārt elektroenerģijas patēriņš nepārsniedz 200 kWt/h mēnesī. Turklāt palielināsies maksa par pieslēgumu objektos ar zemu elektroenerģijas patēriņu, piemēram, vasarnīcās un garāžās. Mājsaimniecībām ar vidējo patēriņu un jaudas pieslēgumu atbilstoši vajadzībām OIK samazināsies.

Tukšs naudasmaks - Sputnik Latvija
Beigu sākums: Latvenergo samazinās štatu par 1000 cilvēkiem

It īpaši cietīs no jaunās kārtības Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi, jo viņiem nāksies maksāt uzcenojumu par jaudīgu pieslēgumu un par nepietiekamu elektroenerģijas patēriņu.

Lauksaimniecības Kalnavoti īpašnieks Jānis Dzenis jau aprēķināja, ka 2018. gada februārī viņa elektroenerģijas rēķins palielināsies par 71,82 eiro, savukārt nākamā gada deviņos mēnešos patērētā elektroenerģija izmaksās par 431 eiro dārgāk, nekā par deviņime mēnešiem 2017. gadā.

Iepriekš Eiroparlamenta deputāts Krišjānis Kariņš paziņoja, ka jaunais likumprojekts "Obligātā iepirkuma komponente 2" nesekmēs "zaļās" enerģijas attīstību, ir pretrunās ar Eiropas kursu un tikai palīdzēs uzņēmumiem nopelnīt uz tautas rēķina.    

Ziņu lente
0