Politika

Veiko Spolītis parādīja Nacionālās apvienības deputātam divus pirkstus

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas KancelejaSaeimas deputāts Veiko Spolītis
Saeimas deputāts Veiko Spolītis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāts Veiko Spolītis saņems publisku rājienu par aizvainojošo žestu, ar kuru viņš nodemonstrēja šaubas par Kārļa Krēsliņa prāta spējām.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Saeimas Ētikas komisija apsprieda Veiko Spolīša lietu, kurš parādīja aizvainojošu žestu Kārlim Krēsliņam, vēsta LTV7 programma "Šodien vakarā".

Veiko Spolīša uzvedība jau ne pirmo reizi rada jautājumus — savulaik viņu izslēdza no "Vienotības" par braukšanu dzērumā.

Šoreiz iesniegumu pret Spolīti uzrakstīja Nacionālā bloka līderis Raivis Dzintars. Viņš pamanīja, ka 26. oktobrī Saeimas sēdē Spolītis Kārļa Krēsliņa (Nacionālā apvienība) uzstāšanās laikā parādīja latviešu kultūrā aizvainojošu žestu "šaura piere", jeb "divi pirksti". Viņu izmanto, lai parādītu kāda cilvēku prāta atpalikšanu, neattīstītu intelektu.

Šņore - Sputnik Latvija
Šnorem netiks atņemts Trīszvaigžņu ordenis sakarā ar izteicienu par utīm

"Manuprāt, šāds žests, kurš tika parādīts kolēģim, neatbilst ētikas normām, kuras mēs paši arī pieņēmām. It īpaši publiski apsaukāt un izņirgāt savu kolēģi, īpaši cienījamāka gadagājuma cilvēku, kura darbs bija veltīts Latvijas armijas un valsts labā. Es domāju, sabiedrība saprot: šis žests neverbāli norāda cilvēkam uz to, ka viņš ir muļķis," paziņoja Dzintars.

Kaut arī Spolīša žests neiekļuva kameru objektīvā, citi deputāti to pamanīja. Artus Kaimiņš izsaucās būt par liecinieku. Viņš tāpat pasūdzējās, ka no Saeimas tribīnes izteica piezīmi Spolītim, par ko pats saņēma aizrādījumu no Saeimas spīkera. Pēc Kaimiņa sacītā, šo žestu Spolītis neadresēja Krēsliņam.

"Man kļuva kauns. Deputāts Spolītis sēž pirmajā rindā un rāda šo žestu izglītības ministram Kārlim Šadirskim, kurš smejas, vēderu turēdams. Tas viņiem tāds dialogs bija. Viņi sēdēja 20 metrus viens no otra," paziņoja Kaimiņš.

Pats Veiko Spolītis Ētikas komisijas sēdē neieradās. Saskaņā ar oficiālo versiju, viņš ir komandējumā Belgradā, taču "Vienotības" frakcijā neko par to nezina. Ētikas komisija pieņēma lēmumu viņa prombūtnē: Spolītim izteiks publisku rājienu Saeimas tribīnē.

Āboltiņa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Āboltiņa mudināja izvērtēt Elksniņa aicinājumu "kādu pielikt pie sienas"

"Mums nācās celt augšā literatūru, lai saprastu, ko nozīmē divi pirksti. Ļoti dažādas interpretācijas. Mēs pirmo reizi saskarāmies ar žestu tematu deputātu izpildījumā. Ceru, ka pēc šī lēmuma daudzi apdomās, ar kādu pirkstu viņi piekārto brilles, un ko atļauts rādīt," paziņoja komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs.

Pats ģenerālis Kārlis Krēsliņš, kura aizstāvībā nostājās partija, neizslēdz, ka žests patiešām varēja būt adresēts tieši viņam, taču netur ļaunu prātu uz pāridarītāju.

"Es neesmu meitenīte un ne mazs puika. Es izgāju Sibīriju un daudz esmu redzējis. Man ir 72 gadi. Varbūt arī es kādā veidā aizvainoju Spolīti. Taču es ļoti akurāti — uzrakstīju rakstu par politisko atbildību, ar piemēriem. Kā Zviedrijā ministrs atkāpās no amata. Kā Nacionālās apvienības loceklis nekorekti uzvedās ātrajā palīdzībā — viņš nolika mandātu. Taču ir vēl arī deputāti, kuri reibuma stāvoklī sēžas pie stūres, un policija atņem viņiem tiesības — vai viņi noliek mandātu? Nē. Es nenosaucu nevienu uzvārdu," paziņoja Krēsliņš.

Saskaņā ar izmaiņām parlamenta noteikumu kopumā, Spolītim varēja draudēt aizliegums apmeklēt līdz pat 6 sēdēm. Taču mīkstāku sodu viņam lūdza pats Raivis Dzintars. Taču nākošreiz Spolīti varētu sodīt pēc visa likuma stingruma.    

Ziņu lente
0