Kas sagaida liekēžus Baltkrievijā? Nodevu vietā – pakalpojumu likmes bez atlaidēm

© Pexels / PixabayEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dekrēta "Par sociālās apgādājamības novēršanu" projekts tiek izskatīts Baltkrievijas prezidenta administrācijā.

RĪGA, 11. novembris — Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pieprasīja labot dekrētu jau šovasar, un oktobra sākumā dokuments jaunajā redakcijā tika iesniegts izskatīšanai prezidenta administrācijā, vēsta Sputnik Baltkrievija. Darbs ar dokumentu turpinās jau vairāk kā mēnesi, bet informācijas par tā saturu vēl ir ļoti maz.

Nestrādā? Maksā pilnas likmes

Ceturtdien jautājums par "liekēžu" nākotni Baltkrievijā no jauna tika uzdots valsts darba un sociālās aizsardzības ministrei Irinai Kostevičai. Politiķe paskaidroja, ka dokumenta galvenais uzdevums ir stimulēt iedzīvotāju nodarbinātību.

Minskas nacionālā lidosta - Sputnik Latvija
Mediji ziņo: Lukašenko pavēris vēdlodziņu uz Baltkrieviju

"Jaunais dokumenta projekts ir izstrādāts ar mērķi panākt, lai "no ēnas iznāktu" slēptie darbinieki. Lai mums patiešām izdotos izvest šos cilvēkus darba tirgū, plānojam pilnībā kompensēt izdevumus, kam patlabam tiek piešķirtas valsts atlaides," — pastāstīja ministre.

Viņa nenorādīja, kādus tieši pakalpojumus "liekēži" apmaksās pilnā mērā — šis jautājums vēl tiek izvērtēts.

Pašlaik iedzīvotājiem tiek piešķirtas atlaides komunālajiem pakalpojumiem, elektrībai un siltumenerģijai, kā arī sabiedriskajam transportam. Jau no 2018. gada baltkrievi apmaksās komunālos pakalpojumus atbilstoši to pašizmaksai, taču elektrības un siltuma tarifi vēl nebūt neatbilst izdevumiem pilnā apmērā. Daži eksperti uzskata, ka nestrādājošajiem nāksies maksāt vairāk tieši par tiem.

Kas vēl jauns dekrētā?

Baltkrievijas varasiestādes neatklāj visas nianses par dekrēta grozījumiem, taču uzsver, ka tas "veicinās nodarbinātību".

Dekrēta iepriekšējā versija paredzēja, ka pilsoņiem, kuri nav piedalījušies valsts izdevumu finansēšanā (nav maksājuši nodokļus) noteiktu laika periodu, bija jāsamaksā vienreizēja nodeva valstij. Pagaidām neviena amatpersona neziņo, ka "liekēdības nodeva" saglabāsies.

Pats dokuments tiks publicēts, kad to parakstīs valsts vadītājs.

Kāpēc bija nepieciešami grozījumi dekrētā?

Dekrēts "Par sociālās apgādājamības novēršanu" tika pieņemts 2015. gada aprīlī un attiecināts uz laika periodu no tā gada 1. janvāra.

2017. gada janvāri dokuments tika mainīts: no nodevas tika atbrīvoti vairāku kategoriju pilsoņi. Taču martā republikā sākās masveida protesti, ko organizēja arī opozīcija.

Valdība nolēma apturēt dekrēta darbību: personas, kas iekārtojušās darbā 2017. gadā, tika atbrīvotas no nodevas nomaksas par 2015.-2015. gg., ja šajā laikā nekur nav strādājušas oficiāli.

Daļai "liekēžu" nodokļu iestādes atgrieza nomaksātās nodevas. Patlaban dekrēta darbība ir apturēta. 

Ziņu lente
0