Krievijai atņemtas vēl divas Sočos izcīnītās medaļas

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasМаксим Вылегжанин (Россия), завоевавший серебряную медаль в масс-старте на соревнованиях по лыжным гонкам среди мужчин на XXII зимних Олимпийских играх в Сочи
Максим Вылегжанин (Россия), завоевавший серебряную медаль в масс-старте на соревнованиях по лыжным гонкам среди мужчин на XXII зимних Олимпийских играх в Сочи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskās Olimpiskās komitejas komisija diskvalificējusi Olimpiskajām spēlēm četrus Krievijas slēpotājus, anulējot Sočos sasniegtos rezultātus. Lēmums tiks apstrīdēts Sporta arbitrāžas tiesā.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. Krievijas slēpošanas sacensību federācijas vadītāja Jeļena Vjalbe paziņoja aģentūrai R-Sport, ka Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) komisija, ko vada Deniss Osvalds atzinusi Alekseju Petuhovu, Maksimu Viļegžaņinu, Jevgeņiju Šapovalovu un Jūliju Ivanovu par vainīgiem antidopinga noteikumu  pārkāpumos, uz visu mūžu atstādinājusi sportistus no dalības Olimpiskajās spēlēs un anulējusi rezultātus, ko viņi demonstrējuši 2014. gada Olimpiskajās spēlēs.

Viļegžaņins Sočos izcīnīja trīs sudraba medaļas: sacensībās 50 km distancē, komandas sprintā (ar Ņikitu Krjukovu) un stafetē 4x10 km. Viņš ieņēma ceturto vietu skiatlonā (15 км +15 км). Pēc Ļegkova diskvalifikācijas un viņa rezultātu anulēšanas 50 km sacensībās izcīnītā zelta medaļa bija jāsaņem Viļegžaņinam. Bronzu šajā disciplīnā izcīnīja Iļja Černousovs.

Олимпийские кольца. Архивное фото - Sputnik Latvija
Krievijas Valsts dome: valstij jāatsakās no Olimpiskajām spēlēm, ja izlase tiks sodīta

Petuhovs, Šapovalova un Ivanova medaļas Sočos neizcīnīja. Tātad zelta medaļai, kas tika atņemta Ļegkovam un Krievijas vīriešu izlases stafetē izcīnītajam sudrabam pievienojas arī abas Viļegžaņina sudraba medaļas.

Visu sportistu diskvalifikācija tiks apstrīdēta Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Maksims Viļegžaņins paziņoja, ka cīnīsies līdz pēdējam par savu godu, taču lēmums par diskvalifikāciju pārsteigumu nesagādāja. Nepadosies arī slēpotājs Aleksejs Petuhovs.

6. novembrī Denisa Osvalda vadītā komisija izskatīja Krievijas bobslejistu, skeletonisku un ātrslidotāju lietas, tuvākajā laikā tiks izskatītas biatlonistu un sieviešu hokeja komandas lietas. Liels skaits apsūdzošu spriedumu var novest pie sankcijām Krievijas Olimpiskajai komitejai, un Krievijas izlasi iespējams atstādināt no dalības 2018. gada Olimpiskajās spēlēs.

Viss — vēlēšanu labad

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzskata, ka pret Krieviju vērstās apsūdzības par dopinga lietošanas atbalstu sportistu vidū ir saistītas ar 2018. gadā gaidāmajām Krievijas valsts prezidenta vēlēšanām.

"Lūk, kas mani uztrauc: Olimpiādei jāsākas novembrī, bet kad mums ir prezidenta vēlēšanas? Martā. Pastāv ļoti lielas aizdomas, ka tas viss tiek darīts, lai veidotu kādam nepieciešamu neapmierinātību sporta mīļotāju un sportistu vidū ar to, ka valsts it kā esot bijusi iesaistīta pārkāpumos un par to atbild," — norādīja Putins sarunā ar Čeļabinskas kompresoru rūpnīcas strādniekiem.

Pie tam viņš uzsvēra, ka Krievijā nav nekādas sportistu dopinga sistēmas valsts līmenī. Prezidents atzina: "Tādi gadījumi mums ir, tiesa, tāpat kā daudzās citās valstīs. Mēs tos izmeklējam, strādājam un turpināsim darbu."

Olimpiskās čempiones lieta ir slēgta

Vienlaikus kļuvis zināms, ka SOK disciplinārā komiteja izbeigusi izmeklēšanu Soču olimpiskās čempiones Adelīnas Sotņikovas lietā.

2016. gada decembra sākumā tika publicēta Pasaules Antidipinga komitejas (WADA) neatkarīgās komisijas vadītāja Ričarda Maklarena ziņojuma otrā daļa, kurā apgalvots: vairāk nekā tūkstotis Krievijas sportistu esot iesaistīti manipulācijās ar dopinga analīzēm 30 sporta veidos dažādos turnīros. Mediji ziņoja, ka starp aizdomās turētajiem sportistiem ir arī čempione daiļslidošanā Sotņikova.

"Disciplinārā izmeklēšana, kas bija ierosināta pret sportisti Adelīnu Sotņikovu, ir pārtraukta, un lieta slēgta," — teikts SOK ziņojumā, ko publicēja portāls insidethegames.biz.

Sotņikovas treneris, divkārtējais olimpiskais čempions Jevgeņijs Pļuščenko paziņoja, ka ļoti priecājas par izmeklēšanas izbeigšanu sportistes lietā.

"Protams, mēs zinājām, ka apsūdzībām nav nekāda pamata. Tāpēc esmu ļoti priecīgs par to, ka komanda ir rīkojusies pareizi, aizstāvējusi (Adelīnu — red.), bija pareizie speciālisti. Gribu vēlēt visai mūsu izlasei tikai negatīvus analīžu rezultātus," — teica Pļuščenko.

Ziņu lente
0