Antāne: Latvijai nav naudas elektrolokomotīvju palaišanai uz dzelzceļiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai nomainītu dīzeļlokomotīves ar elektrolokomotīvēm, Latvijai ir nepieciešami pusmiljards eiro dzelzceļa elektrifikācijai, taču šādu summu valsts budžets piešķirt nevar, paziņoja "Baltijas asociācijas – transports un loģistika" prezidente Inga Antāne.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Latvijai nepietiek līdzekļu dzelzceļa elektrifikācijai, Eiropas Savienības piešķirto 347 miljonu eiro nepietiek, paziņoja "Baltijas asociācijas — transports un loģistika" prezidente Inga Antāne, radio Baltkom ēterā.

Pēc viņas teiktā, Latvija pēc pasākumu kopuma esošo dzelzceļu pārvešanai uz elektrisko vilkt spēju, varētu kļūt nekonkurētspējīga.

 "Lietuvā arī plānota elektrifikācija 2021. gadā. Taču viņiem ir arī citi apstākļi, un cenas. Elektrifikācija  tiks veikta no Baltkrievijas līdz Lietuvas robežām. Mūsu valstī situācija ir cita. Mēs plānojam darbus tikai nelielā ceļa posmā. Vai tas ir izdevīgi? Varbūt labāk būtu šo naudu būtu izmantot kaut kam citam," pateica Antāne.

Железная дорога - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidente par izjauktajām dzelzceļa sliedēm: pietiek melot

Taču, piebilda viņa, pats projekts ir labs, taču valstij nepietiek līdzekļu tā realizēšanai.

"Pirmkārt, mēs vienmēr esam runājuši, ar ko mēs grasāmies maksāt par to? Ja Eiropas Savienība piešķir 347 miljonus eiro, tad kur mēs ņemsim pārējo pusmiljardu?" teica viņa.

Atgādināsim, 28. aprīlī Latvijas Dzelzceļš (LDz) iesniedza pieteikumu Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā dzelzceļa līniju elektrifikācijas projekta īstenošanai.

Antāne jau vairākkārt kritizējusi Latvijas Dzelzceļu sakarā ar dārgi izmaksājošajiem elektrifikācijas plāniem. Taču AS Latvijas Dzelzceļš viceprezidents Aivars Strakšas un auditoru kompānijas Ernst & Young pārstāvis, kura veica elektrifikācijas projekta rentabilitātes aprēķinus, nešaubās, ka tas ir ekonomiski pamatots.

"Mēs aprēķinājām, ka pat, ja kravu pārvadājumu apjoms pa Latvijas dzelzceļiem nokritīs līdz viszemākajai atzīmei — 30 miljoniem tonnu gadā, arī tādā gadījumā projekts būs izdevīgs Latvijas tranzītan," atzīmēja Ernst & Young pārstāvis.

Pēc Strakšasa sacītā, pērn Latvijas Dzelzceļš pārveda vairāk nekā 47 miljonus tonnu kravu, tātad līdz kritiskajam 30 miljonu tonnu rādītājam ir vēl diezgan tālu.    

Ziņu lente
0