Politika

Latvijas iedzīvotāji netic, ka valsts tiek pārvaldīta viņu interesēs

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairums Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka valsti pārvalda atsevišķu ietekmīgu grupu interesēs, savukārt iedzīvotāji nevienam nerūp, liecina aptaujas rezultāti.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Saskaņā ar SKDS aptaujas datiem, vairums latviešu ir pārliecināti, ka valsts pārvalde tiek īstenota atsevišķu ietekmīgu grupu interesēs, savukārt politiķu darba uzraudzība nav iespējama, vēsta mixnews.lv.

Сейм Латвийской республики - Sputnik Latvija
Valdošo partiju reitingu kritums tiek saistīts ar "neveiklībām" nodokļu jomā

Lielākā daļa respondentu – 76%, atbildot uz jautājumu par to, kā interesēs tiek pārvaldīta Latvija, paziņoja, ka valsts pārvaldē tiek ņemtas vērā tikai atsevišķu ietekmīgu grupu intereses. 2015. gadā šādu atbildi sniedza 75% aptaujāto, savukārt 2013. gadā – 81%.

Tam, ka Latvija tiek pārvaldīta visu iedzīvotāju interesēs, piekrīt vien 12% aptaujas dalībnieku, un piecu gadu laikā šis rādītājs pieaudzis par 3 procentpunktiem. 12% respondentu nebija šajā sakarā viennozīmīga viedokļa.

Tāpat respondentus palūdza piekrist vai nepiekrist apgalvojumam, ka cilvēkiem Latvijā ir maz iespēju kontrolēt politiķu darbu. 48% aptaujāto pilnībā piekrita apgalvojumam, 33% — daļēji piekrita, 16% latviešu noraidīja politiķu pārvaldīšanas iespēju trūkumu, savukārt 4% nevarēja sniegt tiešu atbildi uz jautājumu.

2018. gadā Latviju gaida parlamenta vēlēšanas un, saskaņā ar nesen veikto aptauju, latviešiem nav vienalga, kā tiks sadalītas vietas Saeimā. Ja vēlēšanas notiktu šī gada oktobrī, tad jaunajā parlamentā pārliecināti nonāktu tikai trīs politiskie spēki — "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība un TB-Visu Latvijai!. Turklāt viss trijnieks pēdējo mēnešu laikā palielinājis savu potenciālo vēlētāju skaitu.

"Saskaņu" šodien atbalsta 22,5% pilsoņu, par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) gatavi nobalsot 13,1% respondentu, TB-Visu Latvijai! izvēlas 9,5% aptaujāto. Pārējie politiski spēki pagaidām nepārvar piecu procentu barjeru. Jaunā konservatīvā partija (JKP) pagaidām var priecāties tikai par 3,9% vēlētāju, savukārt piektā partija popularitātes reitingā "Vienotība" savākusi vien 3,5% balsu. Tiem seko Reģionālā apvienība ar 3,4% reitingu.

Ziņu lente
0