Mediji: Ušakovs mēģinājis ievilināt NATO karavīrus krievu skolās

© Foto : Рижская думаМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nila Ušakova saziņā ar NATO pārstāvjiem saskatīti provokācijas draudi – alianses pārstāvju ciemošanās krievu skolā, par ko esot mēģinājis vienoties Rīgas mērs, varētu tikt pārprasta, ņemot vērā saspringto situāciju izglītības reformas jautājumā.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Rīgas mērs Nils Ušakovs centies organizēt personīgu tikšanos ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu, lai vienotos par galvaspilsētas pašvaldības sadarbību ar aliansi. Ušakovs cerējis uzaicināt alianses militārpersonas apmeklēt krievu skolas, lai veicinātu uzticības paplašināšanos pret militāro bloku, taču mazākumtautību skolu reformas fonā to iespējams uzskatīt par provokāciju, raksta nra.lv.

Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Ušakovs: "Saskaņai" vairs nav līguma ar "Vienoto Krieviju"

Izdevums vēsta, ka Rīgā valdošās un Saeimā opozīcijā esošās "Saskaņas" līderis Nils Ušakovs centies vienoties par tikšanos ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltkenbergu. Avīze apgalvo, ka politķis centies noslēgt nebijušu vienošanos par galvaspilsētas pašvaldības sadarbību ar aliansi. Rīgas mērs cerējis, ka šīs sadarbības ietvaros NATO pārstāvji piedalīsies Rīgas domes jaunatnes izglītības un integrācijas programmā – apmeklēs krievu skolas, lai ar saviem stāstiem tuvinātu jauniešus rietumu vērtībām un veicinātu uzticību organizācijai.

Politiķis it kā esot lūdzis Eiropas sociālistu partiju (PES), kurā "Saskaņa" ir novērotāja, palīdzēt organizēt vienošanos. Savulaik Jenss Stoltenbergs bijis Norvēģijas Darba partijas, PES biedres, priekšsēdētājs. Avīze izklāsta, ka PES locekļi patiešām iespēju robežās palīdzējuši Ušakovam.

Saskaņā ar NRA avota sniegto informāciju, Ušakova lūgums tikties ar pašu NATO ģenerālsekretāru pieklājīgi noraidīts. Stoltenberga vietā Ušakovs alianses galvenajā mītnē Briselē ticies ar zemāka ranga amatpersonu — ģenerālsekretāra pārstāvi publiskajā diplomātijā Takanu Ildemu. Turklāt saskaņā ar procedūru NATO administrācija informējusi par šo tikšanos Latviju un tajā piedalījušies valsts diplomātiskā dienesta pārstāvji. Par Ušakova tikšanos informēti arī Latvijas drošības dienesti.

Rīgas mērs Nils Ušakovs - Sputnik Latvija
Ušakovs sola pasargāt latviešu un krievu skolas

Avīze vēsta, ka Latvijas diplomātu aprindās Ušakova vēlme izveidot Rīgas pašvaldības sadarbību ar NATO radījusi neizpratni. Izdevums atzīmē, ka, ņemot vērā "Saskaņas" reputāciju, izteikts neoficiāls pieņēmums par to, ka tā esot bijusi provokācija. Izglītības sistēmas reformas (mazākumtautību skolu pāreja uz izglītību latviešu valodā, izņemot atsevišķus priekšmetus – red.) fonā NATO karavīru vizītes skolās ieinteresētās puses varētu pasniegt ar Ušakova nodomiem diametrāli pretēju vēstījumu, raksta NRA.

Uz avīzes lūgumu komentēt Ušakova mērķus viņa preses sekretāre atbildēja, ka Rīgas mērs – Latvijas lielākās partijas vadītājs – " tiekas ar dažādu valstu un rangu politiķiem un izpildinstitūciju pārstāvjiem, lai apmainītos ar viedokļiem un pārrunātu aktualitātes".

Ziņu lente
0