Lietuvas premjerministrs: valdība nepārvērtēs lietuviešu lomu Holokaustā

© © Facebook/ Saulius SkvernelisLietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Debates par tik sāpīgiem jautājumiem ir vajadzīgas un turpinās; tomēr vērtējums jāsniedz vēsturniekiem, balstoties uz faktiem, paziņoja Lietuvas premjerministrs.

RĪGA, 3. novembris — Sputnik. Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis atbildējis uz Eiropas Ebreju kongresa (EEK) aicinājumu pārvērtēt lietuviešu lomu, kuri sadarbojušies ar vācu okupantiem Holokausta laikā, vēsta Sputnik Lietuva.

Premjerministrs intervijā radiostacijas Ziniu radijas ēterā pastāstīja, ka nekas nav pārvērtējams. Politiķis apgalvojis, ka Lietuvas valdība ir izdarījusi visu nepieciešamo, un patlaban sekmīgi piedalās dialogā ar ebreju kopienām Lietuvā un pasaulē.

Lietuvas Republikas Seims - Sputnik Latvija
Ierosināts pārdēvēt Genocīda upuru muzeju Lietuvā

Skvernelis piebilda, ka diskusijas par tik sāpīgiem jautājumiem ir vajadzīgas un turpinās. Pēc premjerministra domām, tikai vēsturnieki, balstoties "uz faktiem, nevis to interpretācijas", var kaut ko pārvērtēt vai padziļināt izpratni.

Lepriekš EEK nosodīja uzbrukumus rakstniecei Rutai Vanagaitei par Holokaustam veltītajām grāmatām, kurās viņa stāsta par nacistu līdzskrējējiem — lietuviešiem un viņu līdzdalību ebreju slepkavībās Otrā pasaules kara gados.

Taču nesen īpaši liels skandāls izcēlās, kad Vanagaite paziņoja, ka viens no "mežabrāļu" vadoņiem Ādolfs Ramanauskis-Vanags, iespējams piedalījies ebreju slepkavībās un bijis VDK aģents. Pēc tam liela izdevniecība Alma Littera izņēma no veikaliem visus rakstnieces darbus un lauza sadarbības līgumu.

Kongress aicināja Lietuvas valdību un politisko eliti "nopietni izvērtēt lietuviešu lomu nacistiskās okupācijas gados, pārtraukt to cilvēku slavināšanu, kuri sadarbojušies ar nacistiem un aktīvi piedalījušies Lietuvas ebreju slepkavībās".

Ziņu lente
0