Lietuvā pārtrauca uzrakstu uzstādīšanu pie padomju pieminekļiem

© Sputnik / Мариус Баранаускас / Pāriet pie mediju bankasPadomju karavīru pieminekļis
Padomju karavīru pieminekļis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Biržu rajona mērs paziņoja, ka viņš pats bija pārsteigts par vicemēra Irutes Varzenes iniciatīvu par uzrakstu uzstādīšanu pie padomju pieminekļiem, viņš to nosauca par patvaļību un aizliedza to turpmāko uzstādīšanu.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. "Antiideoloģisko" uzrakstu uzstādīšana pie padomju karavīru pieminekļiem Lietuvas Biržu rajonā ir apturēta pēc mēra Valdemāra Valkūnasa rīkojuma, vēsta RIA Novosti.

Uzraksti pie pieminekļiem padomju karavīru apbedījumu vietās Lietuvas Biržu rajonā parādījās pēc vicemēra Irutes Varzenes iniciatīvas. Uzraksts uz tām saka: "Padomju Savienības karavīru apbedījumu vieta Otrā pasaules kara laikā (kultūrmantojuma objekts). Padomju perioda ideoloģiskie uzraksti neatbilst vēsturiskai patiesībai." Vēlāk Nemunele-Radivliškes pašvaldības organizācijas vecākais Gedrus Kubiļus paskaidroja, ka ideoloģisko uzrakstu uzstādīšanas iemesls ir republikā aizliegto padomju simbolu izmantošana — piecu staru zvaigznes, cirtnis un āmurs.

Tiesneša āmurs - Sputnik Latvija
Lietuva izsaka pārmetumus sabiedriskam darbiniekam par "pateicību Staļinam"

Krievijas vēstniecība Lietuvā nosauca uzrakstu uzstādīšanu par zemisku rīcību. Diplomātiskajā misijā atgādināja, ka uzraksts lietuviešu un krievu valodā saka: "Mūžīgā slava varoņiem, kuri krituši par mūsu dzimtenes brīvību un neatkarību".

Lietuvas Biržu rajona mērs Valdemārs Valkūnas paziņoja, ka uzrakstu uzstādīšana kļuva par negaidītu rīcību, viņš aizliedza to turpmāko uzstādīšanu. Taču jau uzstādītais uzraksts pie padomju pieminekļa Nemunele-Radivliškes turpina stāvēt, atbildību par to gulstas uz vietējās pašvaldības vecāko.

"Tuvākajā laikā rajona pašvaldības sēdē tiks risināts jautājums, kā labot idejas iniciatores kļūdu," pateica Valkūnas.

"Mēs vēlamies dzīvot mierīgi, nodarboties ar mūsu rajona lietām. Pēc tā, kad tika uzstādīti šie uzraksti, sacēlās troksnis. Es uzskatu, ka vicemēra iniciatīva ar uzrakstiem ir patvaļība, tas skar starptautiskas attiecības," atzīmēja viņš.

Taču Valkūnas komentēja pozitīvu vicemēra iniciatīvas vērtējumu no daudzu citu Lietuvas pašvaldību puses. "Citas pašvaldības var darīt, ko vēlas, tās jau ir viņu problēmas. Mūsu rajonam ir jādzīvo mierīgi," uzsvēra viņš.

Pēc tam, kad kļuva zināms par uzrakstu uzstādīšanu pie padomju pieminekļiem Lietuvā, analoģiski uzraksti parādījās arī Latvijā. Sociālajos tīklos tika publicēti vairākas uzrakstu fotogrāfijas par "ideoloģisko padomju uzrakstu neatbilstībai vēsturiskai patiesībai". Šie uzraksti parādījās Padomju karavīru brāļu kapos, kuri atrodas Rundēnu ciemata nomalē, Rundēnas pagastā, Ludzas novadā, Latvijā. Taču Latvijas Twitter segmenta lietotāji īpaši neatsaucās uz šo iniciatīvu.     

Ziņu lente
0