Latvijas IKP paaugstinās ātrāk par cerēto

© Pixabay / Bru-nOEiro un kalkulators
Eiro un kalkulators - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada trešajā ceturksnī iekšējo kopproduktu ietekmēja izaugsme rūpniecībā, celtniecībā un pakalpojumu sektorā.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Saskaņā ar pirmajiem Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, valsts IKP trešajā ceturksnī pieaudzis par 5,8%, salīdzinot ar attiecīgu periodu pērnajā gadā.

Ņemot vērā sezonas un kalendāro faktoru novēršanu, šis rādītājs palielinājies par 6,2%.

​No jūlija līdz septembrim IKP ietekmēja rūpniecības izaugsme par 8%, celtniecības izaugsme par 23% un pakalpojumu nozares izaugsme par 4%, tostarp, mazumtirdzniecībā par 5%. Produktu nodokļos saņemts par 4% vairāk, nekā pērn.

2017. gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro, IKP palielinājies par 1,5%.

Atšķirības prognozēs

Februārī Eirokomisija prognozēja Latvijas IKP pieaugumu šogad 2,8% līmenī. Neskatoties uz to, jau pirmajā ceturksnī Latvijas ekonomika nodemonstrēja vienu no ievērojamākajiem IKP izaugsmes tempiem eirozonā — 1,6%. pēc Eurostat datiem, valsts šajā rādītājā piekāpusies tikai Rumānijai (1,7%), apsteidzot Lietuvu (1,4%) un Igauniju (0,8%). Visu eirozonas valstu IKP pieaugums sastādīja 0,6% ceturksnī.

Eiro. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Latvija ieņem pirmajā gada ceturksnī līderpozīcijas eiro zonas IKP pieaugumā

Iepriekš globālā reitinga aģentūra Standard & Poor's nomainīja prognozi Latvijas ekonomikai no "stabila" uz "pozitīvu". Privātais patēriņš palielinās līdz ar algu un reālo ienākumu palielināšanos, investīcijas uzņem ātrumu, pateicoties eirofonda plūsmas paplašināšanās, savukārt stabils ārējais pieprasījums sekmēs eksporta palielināšanu. Šādos nosacījumos līdz 2018. gada beigām IKP ir jāpalielinās līdz 4%.

Taču aģentūra prognozē IKP palielināšanās apstāšanos līdz 3% 2019. un 2020. gadā, kas saistīts ar iedzīvotāju samazināšanos un darba spēka trūkumu.

Gala rezultāti par precizētu IKP apjomu un tā izmaiņām trešajā ceturksnī CSP publicēs 30. novembrī.    

Ziņu lente
0