Dombrovskis: Latvija pateica "nē" ļoti maksātspējīgiem migrantiem

© Sputnik / Oksana DzadanRīga
Rīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Latvijas IKP augs ātrāk, nekā Eiropā, pastāv cerība uz daļu pilsoņu reemigrāciju, taču bez migrantu pieņemšanas pilnībā atrisināt darbspējas iedzīvotāju samazināšanās problēmu neizdosies, uzskata Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Latvijas darbspējas iedzīvotāju samazināšanās neapstāsies, pat ja valsts IKP palielināsies par 5% gadā. Turklāt šodien varas iestādes nav gatavas pieņemt lēmumu par vismaz izglītotu cilvēku imigrācijas atbalstu. Pat gadījumā ar Uzturēšanās atļauju Latvija faktiski pateica "nē" maksātspējīgiem migrantiem, paziņoja nra.lv intervijā analītiskā centra Certus direktors, ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis.

Eksperts atzīmēja, ka šobrīd Latvijā demogrāfijas jautājumi biežāk tiek saistīti ar dzimstības līmeni. Taču demogrāfija nav tikai dzimstība, mirstība un neto-imigrācija, atzīmēja Dombrovskis. Viņš uzsvēra, ka, saskaņā ar Certus pētījumu, negatīvās migrācijas saldo var apturēt un pat pagriezt atpakaļ, nodrošinot reemigrāciju.

Latvijas un Ukrainas karogi - Sputnik Latvija
Baltijas ukrainizācijas draudi: migranti un represijas

"Tiesa, to var panākt ar nosacījumu, ka mūsu augšanas temps būs ievērojami augstāks, nekā vidēji Eiropā. Kā piemēru varam ņemt IKP pieaugumu. Ja Eiropā tie ir tikai 2% gadā, tas nozīmē, ka Latvija nedrīkst atļauties IKP pieaugumu par 2 vai 3%, mums vajag ne mazāk kā 4-5% gadā," uzsvēra Dombrovskis.

Viņš atzīmēja, ka, saskaņā ar aprēķiniem, ja IKP Latvijā augs vidēji par 5% gadā, tad 20:30 gadā valsts iedzīvotāju skaits būs par 51 tūkstoti iedzīvotāju vairāk, nekā gadījumā ar IKP celšanos par 3%.

"Līdz ar lielāku ekonomisko izaugsmi Latvijā izdosies  atturēt no emigrācijas iedzīvotāju skaitu, kas ir apmēram divu Valmieru dauzumā. Diemžēl, process jau aizgājis tik tālu, ka pat ar 5% IKP pieaugumu nepārtrauksies darbspējas vecuma iedzīvotāju samazināšanās," uzsvēra Dombrovskis.

Uzturēšanās atļauja piesaistīja maksātspējīgus migrantus

Ekonomisti uzskata imigrāciju par pozitīvu parādību — jo vairāk valstī cilvēku, jo augstāks būs iekšējais kopprodukts, paskaidroja eksperts. Taču politiķiem ir citāda pieeja, atzīmēja Dombrovskis.

Премьер министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Kučinskis paziņojis Junkeram, ka Latvija neuzņems lielāku skaitu bēgļu

"SKDS socioloģiskās aptaujas liecina, ka apmēram 80% Latvijas iedzīvotāju ir pret migrāciju, tādēļ politiķiem migrācija ir slikta. Taisnība ir kaut kur pa vidu. Migrācija rada noteiktus riskus, tādēļ ļoti atšķirīgiem cilvēkiem ir grūtāk sadzīvot. Taču ir veiksmes stāstu piemēri, kad vienā valstī var dzīvot ļoti dažādas tautības cilvēki, un viņu daudzveidība kļūst par valsts panākumu atslēgu, piemēram, Singapūra," teica eksperts.

Ņemot vērā visu problēmas nopietnību, īsta diskusija sakarā ar migrācijas problemātiku politiskajā līmenī pat vēl nav uzsākta, uzskata Dombrovskis.

"Maigi sakot, mēs esam ļoti tālu pat no tāda vienkārša politiska risinājuma, kā atbalstīt vismaz gudru, izglītotu cilvēku migrāciju. Tādēļ pat gadījumā ar Uzturēšanās atļauju Latvija faktiski pateica "nē" ļoti maksātspējīgiem migrantiem," piebilda eksperts.

Tikai tad, kad konceptuālā līmenī tiks pieņemts lēmums, mēs varēsim sākt skatīties, kā veidot migrācijas politiku, kura maksimāli uzlabos Latvijas ekonomiku, noslēdza Dombrovskis.    

Ziņu lente
0