Politika

Eiropa iesaka savienības nabagajām valstīm dzīvot taupīgāk

© Pexels / PixabayКупюры евро и калькулятор
Купюры евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Šķiršanās" no Lielbritānijas samazinās ES budžetu par 10 miljardiem eiro gadā; Brisele iesaka ekonomēt uz nerentablo projektu rēķina ES nabadzīgākajās valstīs. Apdraudēts Rail Baltica.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Eiropas Savienība gatava veikt savienības nabago valstu dārgo projektu revīziju, lai struktūrfondu finansējumu saņemtu tikai patiešām rentablie projekti, vēsta Sputnik Igaunija.

Rail Baltica - Sputnik Latvija
ES negarantē Rail Baltica finansējumu iepriekšējā apjomā

Baltijas valstu projekts Rail Baltica ar tā apšaubāmo ienesīgumu ir apdraudēts. ES komisārs budžeta jautājumos Ginters Otingers apmeklē savienības nabagākās valstis, piemēram, Rumāniju un Bulgāriju, lai izskaidrotu Eiropā gaidāmās finansiālās grūtības. Komisāra teiktās runas iespējams pilnā mērā attiecināt arī uz Baltijas valstīm, kuras ES budžetā ienes daudz mazāk nekā saņem.

Faktiski komisārs iesaka pārskatīt kritērijus, saskaņā ar kuriem tiek vērtēti projekti, kam savienības valstis lūdz naudu no ES struktūrfondiem. To finansēšana pēc 2020. gada, kad beigsies kārtējais ES budžeta periods un Lielbritānija izstāsies no savienības, domājams, būs iespējama tikai projektiem, kuru rentabilitāte ir garantēta.

Rentabilitāte, nevis sociāli politiskā nozīme

Gaidāmā šķiršanās" no Lielbritānijas samazinās ES budžetu par 10 miljardiem eiro gadā. ES bagātākās valstis nebūt nevēlas aizpildīt šo plaisu uz sava rēķina. Lai nu būtu kā būdams, šīs valstis nepalielinās savas iemaksas par šo summu, un to dažādos formātos atkārto komisārs Ginters Otingers. Tātad nāksies "darīt vairāk par mazāku naudu" – samazināt izdevumus aptuveni par 5 miljardiem eiro un palielināt investīciju reālo ekonomisko atdevi.

Eiro - Sputnik Latvija
Piektā daļa Baltijas iedzīvotāju dzīvo nabadzības līmenī

No šī viedokļa daudzo kritiķu apšaubītā dzelzceļa projekta Rail Baltica ekonomiskā rentabilitāte var pasludināt projektam spriedumu. Jaunā dzelzceļa būvdarbu izmaksas kopumā tiek vērtētas vairāk nekā 5 miljardu eiro apmērā, un lauvas tiesu no šīs summas nāktos uzņemties Briselei. Saskaņā ar aplēsēm, projekts atmaksāsies, domājams, 30. gadu vidū.

Saņemt naudu ir patīkamāk nekā atdot

Baltijas valstis pieder pie nabagajām ES valstīm, kuras no Eiropas kopējās kases saņem vairāk līdzekļu nekā atdod. Eiropas budžetu papildina bagātās Rietumeiropas valstis.

Ziņu lente
0