Ventspils var zaudēt baltkrievu naftas tranzītu jau šogad

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc baltkrievu naftas pārstrādājošo rūpnīcu līgumu termiņa beigām ar Baltijas valstu ostām, kravas varētu "pāriet" uz tām Krievijas ostām, kuras gatavas piedāvāt līdzīgas cenas.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Daļu  produktu, ko Baltkrievija eksportē caur Baltijas ostām, īpaši caur Ventspils ostu, var tikt novirzīta uz Krievijas ostām jau šogad, paziņojis Krievijas transporta ministra vietnieks Viktors Oļerskis, vēsta Praim.

Pēc viņa teiktā, oktobrī tika sasaukta sanāksme par naftas produktu no Baltkrievijas pārkraušanas iespējām caur Krievijas Federācijas teritoriju. Sēdē tika salīdzinātas transportēšanas izmaksas no Baltkrievijas naftas pārstrādes uzņēmumiem līdz Baltijas ostām, piemēram, līdz Ventspils ostai, atklājās, ka šīs izmaksas ir salīdzināmas ar šī pakalpojuma vērtību līdz Sanktpēterburgas un Visockas.

"Baltkrievijas kolēģi teica, ka viņi izskatīsies šo variantu, un mēs turpinām sarunas. Viņi apgalvo, ka līgumi tiek slēgti uz konkursa pamata un daudzi no tiem jau ir parakstīti, bet es domāju, ka mēs varētu iziet uz kādu daudzumu (naftas produktu transportēšanas no Baltkrievijas caur Krievijas Federācijas teritoriju — red.). Es domāju, ka jau šogad," — teica Oļerskis.

Viņš uzsvēra, ka cenu salīdzināmība transportēšanai pa dzelzceļu un pārkraušanai Krievijas un Baltijas valstu ostās ir acīmredzama. "Dažu naftas produktu pārkraušanas pakalpojumu cenas atšķiras nenozīmīgi, un es domāju, ka stividori ir gatavi tās apspriest, ņemot vērā noteiktus apjomus (no Baltkrievijas puses — red.). Viņi ir gatavi apspriest atlaidi, bet, ar noteiktiem parametriem, jo stividoriem ir savi grafiki, termināli ir noslogoti," — teica Oļerskis.

Мэр города Резекне Александр Барташевич - Sputnik Latvija
Rēzeknes mērs: Latvija vajadzīga tranzītam, tāpat kā apendikss – gremošanai

"Dzelzceļa pārvadīšanas pakalpojumiem, es domāju, detalizētāk sarunājoties, varētu dabūt ievērojamas atlaides," — viņš teica.

Krievija piegādā Baltkrievijai līdz 24 miljonus tonnu jēlnaftas pārstrādei vietējās naftas pārstrādes rūpnīcās (NPR). Turklāt Krievijas izcelsmes eksporta naftas produktu transportēšana tiek īstenota galvenokārt caur Baltijas valstu ostām — Ventspils, Klaipēda, Mūga. 2017. gada augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis par nepieciešamību saskaņot naftas piegādes uz Baltkrievijas NPR ar gatavo naftas produktu transportēšanu caur Krieviju.    

Ziņu lente
0