Lietuvā pie padomju karavīru pieminekļiem parādījušies uzraksti ar "skaidrojumiem"

© Sputnik / Саша БужинскаяПамятник советским воинам в Шяуляе
Памятник советским воинам в Шяуляе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Biržu rajona administrācija nolēmusi atjaunot "vēsturisko taisnīgumu" un novietoja pie padomju karavīru pieminekļiem uzrakstus ar "skaidrojumiem"; taču ĀM precizēja, ka šādai rīcībai ir nepieciešama starpvalstu vienošanās.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Lietuvas Biržu rajona administrācija pēc savas iniciatīvas uzstādīja uzrakstus Sarkanās armijas karavīru apbedījuma vietās, kurās norādīts, ka "padomju laiku ideoloģiskie uzraksti neatbilst vēsturiskajai patiesībai", vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz RIA Novosti.

Turklāt tiek norādīts, ka Padomju Savienības karavīru apbedījumu vietas ir kultūras mantojuma objekti.

Kauju Slavas monuments Ļvovas pilsētā - Sputnik Latvija
Igaunija palīdzēs Ukrainai lēmumā par padomju karavīriem veltītā pieminekļa pārnešanu

Biržu pašvaldības Kultūras mantojuma nodaļas speciālists Daļus Miķelenis paziņoja, ka vietējās varas iestādes vēlas atjaunot "vēsturisko taisnīgumu". Turklāt ierēdnis neizslēdz iespēju, ka administrācijas rīcība varētu tikt uzskatīta par patvaļu.

Pēc Miķeleņa vārdiem, iepriekš pašvaldības varas iestādes vērsās sakarā ar uzrakstu uzstādīšanu Kultūras ministrijā, taču iestāde nepārsūtīja jautājumu ĀM. Diplomāti paziņoja, ka neko tādu darīt ar padomju pieminekļiem nedrīkst, tam ir nepieciešamas starpvalstu vienošanās.

Taču ir arī tie, kas atbalstīja iniciatīvu, kā vēsta RIA Novosti, Lietuvas Iedzīvotāju genocīda un rezistences pētījumu centra direktore Terēze Biruta Burauskaite pilnībā atbalsta pašvaldības ideju un cer, ka to pārņems arī citas pašvaldības.

Ziņu lente
0