Atpūta Ēģiptē: nepilsoņiem – dārgāk, pilsoņiem – sagatavoties pārmaiņām

© Foto : pixabayĒģiptes piramīdas
Ēģiptes piramīdas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brauciens uz Ēģipti Latvijas nepilsoņiem jau kļuvis dārgāks vismaz par 60 eiro, turklāt jāieplāno iepriekš, taču vīzu sistēmas pārmaiņu rezultātā cenas var augt visiem tūristiem.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Rudens un ziema ir tradicionālais laiks atpūtai Ēģiptē, taču iebraukšanas noteikumu grozījumu rezultātā Latvijas nepilsoņi ir spiesti noformēt vīzu pirms ceļojuma, raksta Vesti.lv.

Atpūtas cena

Latvijas nepilsoņi vairs nevarēs pēc ierašanās Ēģiptē saņem vīzu lidostā kā iepriekš. Tūrisma operatora Novatours direktors Leonīds Močeņevs pastāstīja, ka Ēģiptes vēstniecības Latvijā nav, tāpēc nepilsoņi var mēģināt noformēt vīzu saviem spēkiem vai vērsties tūrisma aģentūrā.

"Latvijai tuvākā Ēģiptes vēstniecība atrodas Stokholmā. Ja noformēt vīzu patstāvīgi, nāksies vismaz izdot naudu ceļam. Ja pasūtīt no šejienes, kopā ar kurjerpasta pakalpojumiem vīza izmaksās 60 eiro," — paskaidroja Močeņevs.

Jāpiebilst, ka 60 eiro izmaksā tikai pati vīza, taču, lai to saņemtu, vispirms nākas pareizi aizpildīt anketu un pievienot lielu skaitu dokumentu, ieskaitot pasi (ar derīguma termiņu vismaz pusgadu pēc atgriešanās datuma un divām brīvām lappusēm vizām), divas fotogrāfijas, izziņu no darba, aviobiļešu kopijas un viesnīcas numura rezervāciju.

Ēģiptes piramīdas - Sputnik Latvija
Ēģipte kļūst dārgāka Latvijas nepilsoņiem

Bez profesionāļu palīdzības to paveikt ir grūti, tāpēc vairākas tūrisma aģentūras, kas nodarbojas ar vīzu noformēšanu, piedāvā palīdzību par maksu. Pakalpojums izmaksā 130-150 eiro, ieskaitot vīzas nodevu. Citiem vārdiem sakot, 400-500 eiro vērta nedēļu ilga atpūta Ēģiptē nepilsoņiem kļūs dārgāka apmēram par 150 eiro. Vēl viens trūkums — laiks: nepilsoņi nevar izmantot karstos piedzīvojumus un pieņemt lēmumus spontāni, jo vīzas noformēšana ilgst 2-3 nedēļas.

Tūrisma aģentūras "Dolce vita tour" vadītājs Valērijs Mališevs pastāstīja, ka nozarē strādājošie uzņēmumi jau izjutuši Ēģiptes varasiestāžu lēmumu uz savas ādas.

"Ik gadus šo valsti apmeklē 30-50 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Viņu vidū vismaz 20-30% ir nepilsoņi. Vīzu jautājuma dēļ mums ir krities uz šo Āfrikas valsti pārdoto tūrisma ceļazīmju pārdošanas apjoms par 15-20%. Domāju, daudziem kolēģiem situācija ir līdzīga," — viņš atzīmēja.

Tas pats grābeklis

Viņš atgādināja, ka Ēģipte arī iepriekš ir ieviesusi grozījumus vīzu sistēmā. Līdzīga situācija bija 2011. gadā.

"Toreiz nesen nomainītā Ēģiptes valdība pēkšņi nolēma padarīt stingrākus vīzu izniegšanas noteikumus tūristiem, tostarp arī no Eiropas. Taču pēc tam viņi sarēķināja zaudējumus un no ieceres atteicās," — stāstīja Mališevs.

Египетские пирамиды - Sputnik Latvija
No 1. jūlija Ēģiptē paaugstināsies cenas tūristu vīzām

"Ēģipte pati sev un mums sniedza lāča pakalpojumu. Katrs tūrists ienesa valstij daudz lielākus ienākumus nekā vīzas cena. Patlaban šī valsts nesaņems tieši tik daudz naudas, par cik izsīks tūrismu plūsma no Latvijas un citām valstīm, kurās ir nepilsoņu institūts," — teica Močeņevs.

Jāpiebilst, ka pēc Mališeva domām, atpūta Ēģiptē varētu sadārdzināties visiem.

"Domāju, ka pie nepilsoņiem Eģipte neapstāsies. Valsts valdība nesen izskatīja jautājumu par elektronisko iebraukšanas vīzu ieviešanu. Ja tās tiks ieviestas, domāju, vīzas kļūs dārgākas visiem. Tad nedēļu ilga ceļazīme maksās nevis 400-500 eiro, bet gan vismaz 600 eiro," — viņš pieļāva.

Ziņu lente
0