15 gadu laikā Latvijā tika notiesāts tikai viens korumpēts politiķis

© facebook.com / KNAB.lvKorupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB)
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Jūrmalas mērs Juris Hlevickis joprojām paliek vienīgais politiķis, kurš notiesāts par kukuļdošanu, visā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pastāvēšanas laikā.

RĪGA, 16. oktobris — Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tikai izveidots Latvijā 15 gadus atpakaļ, taču visu šo gadu laikā ar viņa centieniem tika notiesāts tikai viens politiķis, vēsta LTV raidījumā De facto.

Par vienīgo politiskās korupcijas lietas piemēru kļuva "Jūrmailgeita" — 12 gadus atpakaļ tika notiesāts Juris Hlevickis, kurš vietējās domes deputātam deva kukuli 20 tūkstošu latu apmērā savai atkārtotai ievēlēšanai Jūrmalas mēra amatā.

Azartspēles - Sputnik Latvija
Ušakovs: domes opozicionāri piesedz spēļu zāļu īpašniekus

Piecus gadus vēlāk bija "Jūrmalgeita 2", taču krimināllietā joprojām notiek tiesu darbi, savukārt tiesas spriedums bijušajam Jūrmalas mēram Raimondam Munkevicam par deputātes Ivetas Blauas uzpirkšanas mēģinājumu nav stājies spēkā.

Daudzos citos gadījumos krimināllietas netika novestas līdz galam tiesā un tika slēgtas, savukārt procesā par daudzu miljonu kukuļiem publiskā sektora iepirkumos vispār neviens no politiķiem nav nokļuvis uz tiesājamo sola.

KNAB izmeklēja arī lietas par daudzu miljonu kukuļiem, kuri attiecās uz iepirkumu procedūrām vai detalizētās teritorijas plānošanas izmaiņām. Turpinās vesela virkne kriminālprocesu, it kā skaļu, taču notiesāto politiķu, kā nebijis, tā joprojām nav, atzīmē De facto.

Tā saucamā kukuļu lieta Rīgas domē dažus gadus atpakaļ beigusies ar Pilsētas attīstības departamenta ierēdņu "iesēdināšanu", turpinās tiesu darbi lietā par šaubīgo tenderu — Rīgas Satiksme organizēto autobusu iepirkšanu ar Daimler koncerna piedalīšanos, velkas virkne lietu, kuras saistītas ar Latvenergo koncerna vajadzību iepirkumiem. Tācu, ne šo uzņēmumu augstākā līmeņa vadītāji, ne augstās valsts amatpersonas apsūdzēto vidū šajās lietās  nav manītas, atzīmē De facto.

Вайра Вике-Фрейберга - Sputnik Latvija
Atsākta lieta par Latvijas bijušās prezidentes pulksteņa "piesavināšanos"

2018. gada janvārī tiesa sāks izskatīt krimināllietu par Rīgas TEC-2 rekonstrukcija. Uzskatāmo kukuļu summa ir 4 miljoni eiro. Apsūdzēto skaits ir vesels ducis, un viņu vidū ir pat bijušais Latvenergo valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons, taču neviena politiķa.

"Lietā nav iegūti pierādījumi, ka Latvenergo būtu kaut kādi maksājumi kādam no politiķiem. Līdz ar to es pat negribu zīlēt, vai tas bijis vai nebijis. Jebkurā gadījumā apsūdzība nevienai personai [no politiķiem] netika izvirzīta, jo šādi pierādījumi netika iegūti," pateica žurnālistiem Ģenerālprokuratūras Īpaši svarīgo lietu nodaļas prokurore Viorika Jirgena.    

Ziņu lente
0