Mildronāta "tēvs" nolēmis palīdzēt alkoholiķiem

© Sputnik / Oksana Dzadan / Pāriet pie mediju bankasMildronāta radītājs akadēmiķis Ivars Kalviņš
Mildronāta radītājs akadēmiķis Ivars Kalviņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc palīdzības alkoholisma ārstēšanas preparāta izstrādāšanā pie latviešu akadēmiķa Ivara Kalviņa vērsās inovatīvo kompāniju pārstāvji.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Mildronāta radītājs akadēmiķis Ivars Kalviņš un Latvijas Organiskās sintēzes institūta zinātnieku grupa izstrādājuši preparātu cilvēku ārstēšanai, kuri cieš no alkohola atkarības, vēsta The Baltic Сourse ar atsauci uz Latvijas Avīze.

Jaunais līdzeklis, atšķirībā no jau pieejamiem pārdošanā, neizraisa riebumu pret alkoholu, bet gan zināmā mērā aizvieto to.

Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Ivars Kalviņš: mildronātu vajag ieteikt, nevis aizliegt

Alkohola lietošanas gadījumā parasti rodas sajūta, ka tev ir labi, jautri, kā saka, jūra līdz ceļiem. Varētu teikt, ka organisms izdala sava veida laimes hormonu, jeb īpašu vielu, kura stimulē šāda stāvokļa veidošanos. Alkohols sintezē šo laimes hormonu mākslīgi, savukārt Latvijas zinātnieku radītājā preparātā pret alkoholismu bioloģiski aktīvās augu vielas iedarbojas uz smadzenēm, stimulējot dabīgu hormona sintēzi, teikts rakstā.

Turklāt, alkohols, kā jebkuras narkotikas, izraisa papildus receptoru parādīšanos. Un, lai regulāri iedzert mīlošs cilvēks panāktu "laimes" stāvokli, viņam ir nepieciešamas arvien lielākas devas. Jaunais preparāts neļauj organismam radīt papildus receptorus un pat samazina jau iepriekš radušos "lieko" receptoru skaitu.

Pēc Kalviņa teiktā, narkologu atsauksmes par viņu pacientu jaunā preparāta lietošanu ir pozitīvas — to lietojušajiem fiziskā atkarība ir mazinājusies.

Taču, Kalviņš uzsver, preparāts nav zāles, bet, drīzāk, palīglīdzeklis ar alkohola atkarību sirgstošajiem. Te tāpat ir svarīgs gribas spēks un vēlme tikt vaļā no atkarības.

Glāze alus - Sputnik Latvija
Alkohols sportam netraucē, uzskata WADA

"Taču preparāts nepalīdzēs, ja ir draugu kompānija, kas mudina ieraut. Tam jau zāles nevar pretī stāties, tur vajag būt gribai. Papildus talkā var nākt narkologs un psihoterapeits. Tiklīdz alkoholiķis sāks šo preparātu lietot, viņš pats fiziski jutīs un, iespējams, ieteiks to arī citiem bēdubrāļiem — neviens jau draugam neiesaka neefektīvas zāles," noslēgumā teica akadēmiķis.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņojusi, ka Pasaules Veselības organizācija atzinusi Latviju par vienu no pasaules lielākajām dzērāju valstīm. Katrs iedzīvotājs izdzer 13 litrus alkohola gadā. Pēc PVO datiem, vairāk dzer tikai Lietuvā un Baltkrievijā (16 un 15 litrus attiecīgi).

2016. gadā ārstēšanos veica 5492 pacienti ar alkohola atkarību, no tiem 28,4% dzīvoja Rīgas apkaimē, 21,7% Latgalē.

Ivars Kalviņš kļuva slavens visā pasaulē pēc tam, kad ārstniecības preparāts Mildronāts, kuru viņš bija radījis, tika ierakstīts Vispasaules antidopinga aģentūras aizliegto vielu sarakstā, sākot ar 2016. gada 1. janvāri. Akadēmiķis Kalviņš vairākkārt apgalvoja, ka šis preparāts nav dopings, bet gan veids, kā pasargāt sirds muskuli no kaitīgajām pārlieku lielajām slodzēm.    

Ziņu lente
0