Politika

Latvijas prezidentam iesaka uzstāties krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovVējonis
Vējonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents, spriežot pēc uzrunas ANO, vāji pārvalda angļu valodu, tāpēc viņš varētu runāt krieviski. Rīgai var nepatikt Krievijas prezidenta Vladimira Putina prezidenta politika, taču valoda nav vainīga, uzskata bijušais valsts iekšlietu ministrs Aloīzs Vaznis.

RĪGA, 11. oktobris — Sputnik. Latvijas prezidents izcili pārvalda krievu valodu, turklāt tā ir viena no sešām oficiālajām ANO valodām. Iespējams, ANO Ģenerālajā asamblejā viņam vajadzēja teikt uzrunu krieviski, nevis angliski, teica bijušais valsts iekšlietu ministrs Aloīzs Vaznis intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei, raksta portāls Press.lv.

Iepriekš tīmeklī tika publicēts Latvijas prezidenta uzrunas ANO video ieraksts, kas raisīja plašu diskusiju. Ierakstā redzams, ka Vējonis dažas reizes pieļāva neveiklas pauzes un nespēja izrunāt atsevišķus vārdus. Lielākās problēmas prezidentam sagādāja vārds "multilateralism" — tā diplomātikā apzīmē vairāku valstu sadarbību.

"Valsts prezidents nonāca muļķīgā situācijā, kad ANO uzstājās angļu valodā, bet šo valodu prot vāji. Tad varbūt viņam vajadzēja uzstāties krievu valodā, ko viņš prot izcili un kas ir viena no sešām ANO valodām?" — uzskata Vaznis.

Kā zināms, Vējonis dzimis Pleskavā, viņa māte ir krieviete, tēvs — latvietis.

Bijušais iekšlietu ministrs intervijā pauda pārliecību, ka krievu valoda nav vainīga pie tā, ka Latvijā nepatīk Krievijas prezidenta Vladimira Putina politika.

"Tā jau drīz nonāksim, ka teātrī nevarēs Čehovu rādīt un grāmatnīcās Dostojevski pārdot,", — uzsvēra Vaznis.

Nekāda kaitējuma prestižam

Latvijas prezidenta runu ANO komentējis arī valsts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Pēc viņa domām, "nekādu kaitējumu pārteikšanās runas laikā valsts prestižam nenodara", raksta Neatkarīgā Rīta Avīze, kurā publicēto rakstu pārtulkojis portāls InoSMI.

Президент Латвии Раймондс Вейонис на 72-й Генеральной Ассамблее ООН - Sputnik Latvija
Prezidents Vējonis sarūgtināja medijus ar sliktajām angļu valodas zināšanām

Rinkēvičs paskaidroja, ka septembra sākumā Ārlietu ministrija iesniedz prezidenta kancelejā runas projektu, pie kuras pēc tam kopīgi strādā ĀM un kanceleja.

"Es neesmu dzirdējis pārmetumus par runas saturu — tas ir korekts un atbilstošs ANO aktuālajai dienaskārtībai. Var jau, protams, veltīt runu tikai vienai problēmai, bet tad jūs neatstājat nopietnas valsts iespaidu. Latvija runāja gan par ANO Drošības padomes reformu, gan reģiona problēmām, gan Ukrainas situāciju," — atzīmēja ĀM vadītājs.

Pēc viņa domām, ir nekorekti pret prezidentu "izraut divas vai vienu pārteikšanos un uz to balstīt kaut kadu kampaņu".

"Es biju klāt runas brīdī ANO ĢA un varu teikt, ka nav korekti pret prezidentu izraut divas vai vienu pārteikšanos un uz to balstīt kaut kādu kampaņu. Man pašam ir gadījies pārteikties publisku runu brīdī, un zinu, ka tas var notikt pat tad, ja esi ļoti labi sagatavojies un runā savā dzimtajā valodā. Divas nedēļas par to vien satraukties, ka prezidents pārteicās, ziniet, tas ir kaut kā… savādi un neizprotami. Nekādu kaitējumu pārteikšanās runas laikā valsts prestižam nenodara," — pastāstīja Rinkēvičs.

Ziņu lente
0