Krievija var pārņemt no Baltijas valstīm 12 miljonus tonnu kravu

© Foto : Ventspils brīvostas pārvaldeВентспилсский свободный порт
Вентспилсский свободный порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ostas nosaukušas apstākļus, kādos iespējams samazināt tarifus naftas produktu pārkraušanai no Baltkrievijas: eksportētājiem jāgarantē pārvadājumu apjomi.

RĪGA, 11. oktobris — Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ostas varētu zaudēt pasūtījumus no Baltkrievijas līdz 1 miljonam tonnu naftas pārkraušanai mēnesī. Krievijas ostas ir gatavas samazināt tarifus baltkrievu uzņēmumiem, ja tiks garantēti noteikti apjomi, vēsta RIA Novosti.

Tarifu samazināšanas jautājums ar garantētiem pārkraušanas apjomiem no Krievijas ostu puses, jau tiek apspriests starp Baltkrieviju un Krievijas Enerģētikas ministriju, aģentūru RIA Novosti informēja ar jautājuma apspriešanas gaitu pazīstama amatpersona.

Krievija piegādā Baltkrievijai līdz 24 miljonus tonnu jēlnaftas pārstrādei vietējās naftas pārstrādes rūpnīcās (NPR). Turklāt Krievijas izcelsmes eksporta naftas produktu transportēšana tiek īstenota galvenokārt caur Baltijas valstu ostām — Ventspils, Klaipēda, Mūga. 2017. gada augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis par nepieciešamību saskaņot naftas piegādes uz Baltkrievijas NPR ar gatavo naftas produktu transportēšanu caur Krieviju.

"Apspriedē, kas norisinājās septembrī KF transporta ministra vietnieka Oļerska vadībā, piedalījās ostu un naftas nozaru pārstāvji, kuri pauduši, ka viens no iespējamiem tarifu samazināšanas variantiem varētu būt naftas kravu pārvadājumu garantētie apjomi. Šis jautājums pašlaik tiek apspriests starp Baltkrieviju un Krievijas Enerģētikas ministriju," — pastāstīja informācijas avots.

Runa ir par naftas produktu ikmēneša eksportu līdz 1 mil. tonnu apmērā. Galvenais iemesls, kura dēļ tiek izmantotas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ostas, ir zemāki tarifi. Pēc informācijas avota datiem, piemēram, naftas produktu pārkraušanas izmaksas Baltijas valstu ostās svārstās no 6 līdz 8 dolāriem par tonnu, bet Krievijas ziemeļrietumu ostās — no 12 līdz 18 dolāriem par tonnu.

Ventspils - Sputnik Latvija
Krievijas ostas un dzelzceļš noskaidrojis, kā "atņemt" baltkrievu kravas Baltijai

Ja baltkrievu NPR visas piegādes (apjoms – aptuveni 12 miljoni tonnu gadā) izvietos Krievijas ostās, Rīgas, Ventspils un Kauņas ostas kopīgi varētu zaudēt aptuveni 17% kravu, ja neatradīs aizstājēju baltkrievu naftas produktiem.

Iepriekš Baltkrievijas vicepremjers Vladimirs Semaško apgalvoja, ka Baltkrievijas naftas kravu eksporta plūsmu pārorientēšana ir atkarīga no ekonomikas. Pēc viņa teiktā, ja šīs piedāvājums būs vismaz par kapeiku izdevīgāks, nekā Baltijas valstu ostu nosacījumi, Minska tam piekritīs.

Savukārt "Belneftehim" koncerna priekšsēdētājs Igors Ļašenko norāda, ka pusēm nav izdevies vienoties par kompromisu. Pēc viņa teiktā, Krievijas puse piedāvāja Lietuvas likmēm līdzīgus dzelzceļa pārvadājumu tarifus. Tomēr, ņemot vērā ostu pārkraušanas pakalpojumu cenu un pārkraušanas izmaksas, Lietuvas un Latvijas virziens pagaidām ir Minskai izdevīgāks.

Vienlaikus Ļašenko un vicepremjers Semaško uzsvēra, ka Krievija necenšas piespiest Baltkrieviju izdarīt atbilstošu izvēli.

Ziņu lente
0