Ungārija ierosinās pārskatīt Ukrainas un ES asociācijas līgumu

© Sputnik / Sergey Guneyev / Pāriet pie mediju bankasUngārijas premjerministrs Viktors Orbans
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas jaunais izglītībs likums pārkāpj Ukrainas un ES Asociācijas vienošanos, jo anulē mazākumtautību tiesības mācīties dzimtajā valodā, uzskata Ungārija.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Ungārijas valdība iecerējusi ierosināt Ukrainas un ES asociācijas līguma izvērtēšanu, ņemot vērā jauno Ukrainā pieņemto izglītības likumu, informē izdevums Magyar Nemzet.

Ungārijas ārlietu ministrs Peters Sījarto, tiekoties ar ungāru diasporas pārstāvjiem Užgorodā (Aizkarpatu apgabals Ukrainā), informēja, ka likums "Par izglītību" neatbilst Ukrainas un ES asociācijas līgumam, jo anulē mazākumtautību tiesības mācīties dzimtajā valodā. Tas novedīs pie ungāru un citu Ukrainā dzīvojošo mazākumtautību stāvokļa pasliktināšanās, uzsvēra Sījarto.

"Ir nepieņemami, ka līdzās ES XXI gadsimtā tiek slēgtas skolas, jo tajās mācības rit nacionālajās valodās,"- viņš piebilda un pauda pārliecību, ka vienīgo iespēju ietekmēt situāciju radītu papildu spiediens pret Kijevu.

Не будем повторять ошибки – Юнкер объяснил, почему Украину не возьмут в ЕС - Sputnik Latvija
Video
Neatkārtosim kļūdas. Kāpēc Ukrainu neuzņems ES

Septembra beigās Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja izglītības likumu, kas būtiski ierobežo iespējas mācīties mazākumtautību valodās. Dokuments stājies spēkā 28. septembrī un tiks ieviests pakāpeniski — līdz 2020. gadam.

Ungārijas un Rumānijas valdības paziņoja, ka likums pārkāpj Ukrainā dzīvojošo mazākumtautību tiesības. Budapešta Kijevas rīcību nosauca par "triecienu mugurā" un solīja bloķēt iespēju Ukrainai iestāties Eiropas Savienībā. Krievija pauda viedokli, ka dokuments pārkāpj Ukrainas konstitūciju un valsts starptautiskās tiesības.

2014. gadā Kijeva un ES parakstīja asociācijas līgumu. No 2016. gada 1. janvāra stājās spēkā vienošanās, kas paredz brīvās tirdzniecības zonas izveidi starp Ukrainu un Eiropas Savienību. No 2017. gada 1. septembra spēkā stājās noteikumi, kas skar sadarbību aizsardzības jomā, konfliktu novēršanu, nodokļu sistēmu, valsts finanses, terorisma apkarošanu, migrāciju un robežkontroli.

Ziņu lente
0